Lipsa locurilor de muncă şi recesiunea financiară care a lovit şi în ţările din spaţiul european ăi determină pe botoşănenii plecaţi la muncă în străinătate să revină pe meleagurile natale. Odată cu părinţii se reîntorc şi copiii acestora care sunt nevoiţi să se readapteze la unităţile şcolare botoşănene după ce, o anumită perioadă au frecventat şcoli din alte ţări.
De la începutul acestui an şcolar au revenit acasă 48 de elevi botoşăneni care au fost nevoiţi să înveţe în şcoli din alte ţări şi care au fost deja reînmatriculaţi. Alţi
aproape 30 de copii au solicitat transferul într-o unitate şcolară din Botoşani, aceste solicitări pentru echivalarea actului de studiu în străinătate şi reînmatriculare în sistemul educaţional botoşănean fiind încă în atenţia Ministerului Educaţiei. Pentru a se reintegra în şcolile botoşănene elevii vor fi consiliaţi şi incluşi în mai multe programe educaţionale.
„Sunt foarte multe programe care sunt puse în funcţiune pentru adaptarea copiilor, este foarte greu. Nu se adaptează din prima zi. În primul rând la nivel de unităţi şcolare sunt programe de consiliere cu elevii, sunt ore de pregătire suplimentare la orele la care elevii înregistrează deficienţe, se elaborează programe remediale personalizate în vederea ameliorării situaţiei şcolare a elevilor români remigraţi”, a declarat
Dragoş Cristea, purtător de cuvânt IŞJ Botoşani. Numărul de elevi din judeţul Botoşani reînmatriculaţi după întoarcerea din străinătate în perioada 2010 – 2012 este de 114. Aceştia provin din unităţi şcolare din Spania, 54 fiind înregistraţi la nivel primar, 49 la gimnazial şi 11 în cel liceal. Din Italia au revenit în şcolile botoşănene în aceeaşi perioadă un număr de 42 de elevi din care 31 din învăţământul primar, 10 din cel gimnazial şi un singur licean. Din Portugalia, Grecia sau Canada au fost reînmatriculaţi 5 elevi.
CITEŞTE:
Şcoală fără lapte şi doar cu corn pentru sute de elevi botoşăneni