Este unul dintre sediile secundare ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” Botoșani.
În acest imobil din 2004 funcționează Serviciul de Protecție Civilă.
Este practic un centru integrat în care-și desfășoară activitatea mai multe structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și, cu o vizibilitate mai largă la public serviciul SMURD.
Clădirea se află în Bulevardul Mihai Eminescu și în general este cu grad militarizat, adică botoșănenii nu au acces larg în acest punct. Și nici treburi deosebite ca să fie nevoite să se adreseze echipajelor care lucrează aici.
Însă, pe înțelesul tuturor trebuie spus că din acest sediu sunt direcționate echipaje medicale și nu numai către situații urgente care se petrec în municipiul sau județul Botoșani.
Clădirea datează din 1926 și nu a fost reabilitată niciodată.
Actuala conducere a Consiliului Județean (CJ) a obținut o serie de fonduri guvernamentale destinate clădirilor cu risc seismic în vederea efectuării de lucrări de reabilitare dar punându-se accent și pe partea de eficiență energetică.
Suma atrasă este de peste 1,5 milioane de euro, cu o contribuție de aproximativ 40.000 de euro din partea Consiliului Județean.
Doina Federovici, președintele CJ Botoșani
„Chiar dacă suntem pe final de mandat, continuăm actual administrativ într-un ritm foarte susținut, de fapt, un ritm pe care l-am avut pe întregul mandat. Astăzi, împreună cu reprezentantul firmei care a câștigat licitația, Dio Construct, semnăm contractul de execuție al lucrărilor de consolidarea și reabilitare seismică a clădirii Protecției Civile, în care a funcționat SMURD. Proiectul nostru a fost unul foarte bun și a fost selectat pe lista primelor 50 acceptate la finanțare în cadrul Programului Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat finanțat de Ministerul Dezvoltării”,
Ordinul de începere al lucrărilor ar urma să fie emis în cursul săptămânii viitoare când constructorul se poate concentra pe un front de lucru în interior. Șefa Județului a arătat la semnarea contractului de lucrări că este un alt obiectiv de investiții pe care-l va preda președintelui CJ ales din data de 27 octombrie.
Doina Federovici, președintele CJ Botoșani
„Când își va prelua mandatul, noul președinte ales al Consiliului Județean va găsi pe biroul său, acest contract la cheie, pe care îl semnez astăzi, cu toată finanțarea asigurată pentru a-l duce la bun sfârșit. Partea dificilă a fost realizată de actuala administrație. De acum încolo, dânsului nu-i mai rămâne decât să monitorizeze execuția lucrărilor. Sper să nu uite când va veni să taie panglica”
În clădirea Protecției Civile își va relua activitatea după reabilitare serviciul SMURD, termenul de execuție fiind stabilit la 12 luni.
La semnarea contractului a fost prezent și colonelul Decebal Muraru, șeful ISU Botoșani.
col. Decebal Muraru, inspector șef ISU Botoșani
„Apreciez și mulțumim pentru sprijinul pe care ni l-ați acordat în permanență și ați răspuns la orice solicitare a noastră. Și cu dl constructor vom colabora pentru că sunt anumite elemente de infrastructură și comunicații care sunt necesare a fi operaționale pe timpul lucrărilor de investiții și a menține contactul cu tot ce înseamnă structuri ale Ministerului Afacerilor Interne”,
De asemenea, medicul Ramona Guraliuc care coordonează activitatea SMURD la Botoșani și care a oferit asigurări că în calitatea sa de consilier județean ales se va îngriji ca termenele contractuale să fie respectate și acest imobil să fie modernizat, conform contractului de lucrări.
dr. Ramona Guraliuc, șef UPU – SMURD
„Vreau să mulțumesc pentru această gândire care este strategică și de care beneficiază pacienții județului Botoșani. Pentru că vedeți, această locație se găsește practic aproape de centrul orașului iar punctul de plecare spre toate străzile ca timpi de intervenție vor fi scurtate. Gândiți-vă că echipajele medicale staționează și lucrează 24 de ore din 24, deci timpul de așteptare este de 24 de ore ceea ce înseamnă că este uman să oferim și niște condiții cât de cât de calitate”,
Anul construcției: 1926 de atunci clădirea nu a mai beneficiat de astfel de lucrări de amploare.
Suprafața construită existentă: 371 metri pătrați
Suprafața desfășurată existentă: 577 metri pătrați
Valoare proiect: 7,7 milioane lei din care finanțarea 7,5 milioane lei, iar bugetul CJ 200 mii lei
Pe lângă lucrările de consolidare și de reabilitare există și partea de eficientizare energetică care constă în:
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Doi bărbați din Botoșani bătuți cu bâta, pumnii și picioarele: Agresorii, trimiși în judecată
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
DRPD Iași, mesaj pentru șoferi după prima ninsoare: Vremea se va înrăutăți în această noapte
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Unii dintre rușii cu domicilii false la Botoșani ar fi fost agenți sub acoperire în Occident
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024