Sute de fântâni din judeţul Botoşani au rămas fără apă din cauza secetei. Cele mai grave probleme sunt în comuna Lunca, unde peste 50% dintre puţuri au secat. Potrivit primarului localităţii, Marcel Marcu, mai mult de jumătate dintre gospodăriile comunei au nevoie de o sursă alternativă de apă.
Şi culturile sunt compromise din cauza secetei prelungite de anul trecut. Cele care au avut cel mai mult de suferit din cauza cantităţilor minime de apă din sol sunt culturile de rapiţă, distruse în proporţie de 60% şi cele de grâu.
"Pe seceta asta avem partea din amonte, de dealuri, cu fântânile secate şi nu au nici o sursă de apă. Oamenii trebuie să coboare de pe deal cu găleţile în mână, să ia apă de la fântânile din centrul satului. Noi nu avem bani pentru a face o aducţiune", a declarat
primarul din Lunca (foto dreapta), citat de
Jurnalul Naţional.Acesta susţine că în anii precedenţi a făcut foraje de mare adâncime, până la peste 200 de metri, însă nu au fost identificate izvoare. La rândul său,
primarul comunei George Enescu, Angela Toma Grădinaru, vorbeşte despre existenţa unui fenomen de secetă fără precedent: "
Toate fântânile au un nivel al apei scăzut cu peste 50%. Sunt, din păcate, locuri unde chiar nu mai este apă".
Culturile agricole, în stare critică
Lipsa apei face ca şi culturile agricole de toamnă din judeţul Botoşani să fie în stare de vegetaţie critică. Spre deosebire de anul trecut, deficitul de apă din sol depăşeşte 100 de litri pe metru pătrat.
"Deficitul de apă din sol este de peste 100 de litri pe metru pătrat, ceea ce înseamnă nu grav, ci foarte grav. Precipitaţiile din ultima perioadă au fost nesemnificative", a şeful
Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Botoşani. Potrivit acestuia, cele mai afectate sunt culturile de rapiţă, grâu şi orz. Oficialii DADR susţin că situaţia critică nu are soluţii decât prin precipitaţii, în condiţiile în care sistemele de irigaţii nu pot fi utilizate pe timpul iernii.