Mihai Axinte, actual angajat al Ocolului Silvic de la Dorohoi, este acuzat că în calitate de director a diminuat fondul forestier al judeţului cu suprafața de 740 de hectare în urma retrocedării abuzive a unor suprafețe de pădure către trei persoane de cetățenie străină.
Printre altele, este vorba de cumpărarea unui teren la Dobârceni de la cetăţeanul german Alexander Mathias Bellu. Suprafaţa de fond forestier achiziţionată de Direcţia Silvică, atunci când Mihai Axinte era director, a fost de 351 hectare, iar preţul plătit a fost de 2,4 milioane de lei. Comisia judeţeană de fond funciar retrocedase terenul lui Bellu, iar la scurt timp Direcţia Silvică l-a achiziţionat, lui Axinte reproşându-i-se că nu a contestat decizia comisiei şi că a acceptat-o pentru ca apoi să dea bani pe terenul respectiv pentru a-l readuce în patrimoniul direcţiei. Cercetările în acest caz au fost începute de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, pentru ca ulterior să fie preluate de Direcţia Naţională Anticorupţie.
„Din octombrie 2009 şi până acum nu am fost chemat vreodată la audieri. La DNA nu m-a chemat niciodată”, ne-a declarat
Mihai Axinte. Acesta a susţinut în mai multe rânduri că a avut acceptul Regiei Naţionale a Pădurilor pentru a achiziţiona pădurile care acum fac obiectul dosarului. Întrucât valoarea posibilului prejudiciu este semnificativă s-a decis să se pună sechestru pe bunurile imobile ale fostului director.
"Mi s-a pus sechestru, da, la dosar de urmărire se pune sechestru pe casă, pe avere, pe tot, dar am acţiune pentru chestiunea asta", a mai spus
Mihai Axinte.
Ce avere are fostul director
Interesant este însă că acesta a câştigat deja la Tribunalul Botoşani procesul prin care RNP i-a solicitat daune civile de 2,4 milioane de lei, Romsilva formulând recurs la Curtea de Apel Suceava. Actualul şef al Direcţiei Silvice susţine însă că respectivul proces ţine de latura civilă, primordială fiind însă cercetarea penală.
„Cazul nu a fost soluționat, a fost preluat de DNA Suceava. Și pe 29 este termen de judecată la Curtea de Apel Suceava la recurs, vorbim de răspunderea patrimonială a d-lui Axinte, dar mai este un dosar penal care e la DNA. Sunt două lucruri diferite. El acolo este judecat ca și funcționar public asimilat și nu știu ce câștigă pe forma problemei, nu pe fondul problemei, dar esența problemei este aici”, a spus
Gabriel Amitrului. Conform declaraţiei de avere, Mihai Axinte deţine un teren agricol la Dersca, două forestiere la Dersca şi Hilişeu Horia şi unul intravilan la Dorohoi. Are o casă la Dorohoi, o Dacia Solenza şi o Lada.
CITEŞTE ŞI:
Achiziţie buruienoasă de 1 milion $ la Direcţia Silvică
DNA anchetează o afacere de 1 milion $ a Direcţiei Silvice
Consilier judeţean fost director – a scăpat de plata a 24 de miliarde de lei vechi către stat