Transferul Secţiei de Artă a Muzeului Judeţean se impune ca o necesitate, date fiind condiţiile în care funcţionează în prezent aceasta. Masura este necesara pentru îndreptarea unei erori, neavînd neapărat legătura cu criza economica si bugetul de care dispune în acest an Consiliul Judeţean.
Secţia de artă a fost redeschisă în aprilie 2008, într-un imobil ce aparţinea unei societăţi controlată, la acea dată, de un consilier judeţean PSD. Situat în Centrul Vechi, imobilul a fost reabilitat din fondurile Consiliului Judeţean.In mod normal ar fi trebuit sa se adopte fie solutia de a se închiria un spatiu care sa corespunda cerintelor, fie sa se procedeze la compensarea din chiria lunara a contravalorii lucrarilor de reabilitare. La aceasta se adauga faptul că la data semnării contractului de închiriere acesta se afla în afara legii, dată fiind situaţia de incompatibilitate a consilierului – proprietar al clădirii precum si constatarea ca locatia nu a constituit o atracţie foarte mare pentru botoşăneni. Cifrele arată că muzeul plăteşte 3.900 de lei pe lună pentru cei 250 de metri pătraţi, în timp ce vizitatorii care îi trec pragul sunt din ce în ce mai puţini. Aceasta şi pentru că zona centrului a intrat în reabilitare, iar secţia de arte este acum înconjurată de un şantier de proporţii ce reduce mult din atractivitatea unui astfel de obiectiv.
Conducerea Consiliului Judeţean ia în calcul rezilierea contractului de închiriere a spaţiului din Centrul Vechi şi consideră că obiectele de valoare incontestabilă pot fi expuse şi în alte spaţii pentru a fi admirate de botoşăneni.
„Trebuie luată în calcul o mai bună gestionare a suprafeţelor Muzeului Judeţean, dar şi folosirea Galeriilor de artă „Ştefan Luchian”. Spaţiul a fost recent reabilitat, iar între expoziţiile tematice organizate aici se pot intercala perioade de expunere a obiectelor de artă din patrimoniul muzeului. În acest fel costurile financiare ale instituţiei se vor diminua, fără a fi afectaţi botoşănenii iubitori de frumos”, este de părere Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean.
Problema spaţiului de expunere a Muzeului Judeţean se va putea rezolva şi prin proiectul transfrontalier depus de specialiştii CJ la Secretariatul Tehnic Comun al Programului Operaţional Comun de la Suceava. Vizând crearea de noi oportunităţi culturale între Botoşani şi Chişinău, proiectul îşi propune, printre altele, crearea din fonduri europene a unor noi spaţii de expunere în cadrul Muzeului Judeţean.
Sebastian Dobrincu, despre cum ar vrea să fie viitoarea iubită: Un aspect pe care îl prioritizez
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
AUR-iștii în campanie la Dersca: Cetățenii își pun mari speranțe în Simion
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Traficant de droguri din Botoșani adus în țară de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024