Doar în jur de 30 de minute a durat şedinţa Colegiului Prefectural din luna iunie. Reuniţi marţi în jurul orei 12:00, directorii serviciilor publice deconcentrate au părăsit Palatul Administrativ în numai jumătate de oră, răstimp în care reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Inspectoratului Teritorial de Muncă au prezentat două rapoarte.
Primul dintre acestea, intitulat
„Planul de acţiuni, la nivel judeţean, privind asigurarea protecţiei unităţilor şcolare, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic 2011/2012” a fost citit de inspectorul şcolar Oana Vasilache întrucât nici inspectorul şcolar general Ada Macovei şi nici nici unul dintre adjuncţi n-a participat la întrunire, iar cel de al doilea,
“Informare cu privire la rezultatele controalelor efectuate pe parcursul lunii mai 2011 la nivelul judeţului Botoşani, în ceea ce priveşte aplicare prevederilor Legii nr.53/2003 modificată prin Legea 40/2011 - Codul Muncii”, a fost făcut public de inspectorul şef al ITM Stelian Metler. În absenţa prefectului Cristian Roman, plecat în concediu, comentariile au lipsit în totalitate.
"Şcoala să fie un spaţiu prietenos, nu
ostil şi ameninţător”
Nici un şef de instituţie nu a avut ceva de adăugat sau de făcut vreo observaţie, în ciuda faptului că subprefectul Silvana Tudorache, care a prezidat şedinţa, i-a invitat să facă asta. De altfel, primul material a semănat mai mult cu o compunere ce a conţinut formulări de genul
“activităţi extraşcolare care îşi propun să îi ajute pe elevi să înţeleagă prin intermediul unor ore şi activităţi interactive care este mecanismul care stă în spatele unor comportamente agresive astfel încât şcoala să fie un spaţiu prietenos, nu ostil şi ameninţător”, iar al doilea a fost citit într-un stil nu foarte inteligibil. În aceste condiţii, pe la 12:30 subprefectul Silvana Tudorache a încheiat şedinţa. După cum v-am mai informat, de la şedinţă au lipsit o mulţime de directori executivi, unii preferând să îşi trimită adjuncţii la Colegiul Prefectural.