O parte importantă a profitului înregistrat de societatea de termoficare a oraşului în 2015 şi 2016 ajunge în buzunarele angajaţilor, dar mai ales a şefilor. Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Modern Calor SA a adoptat la şedinţa din 18 mai o decizie privind împărţirea câştigului din anii menţionaţi.
Profitul net cumulat al celor doi ani se ridică la 2.235.847 de lei, iar AGA a hotărât ca o sumă de 217.363 de lei să constituie „participarea angajaţilor la profit”. Măsura a fost luată în baza OG 64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, care chiar la primul articol prevede că profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit se repartizează în procent de până 10% pentru participarea salariaţilor la profit.
„Participarea salariaţilor la profit” este însă o denumire mai mult generică fiindcă doar 130.978 de lei se vor distribui efectiv angajaţilor, ceea ce, ţinând cont de numărul de lucrători, ar însemna că fiecare ar urma să primească în jur de 640 de lei.
Cei mai câştigaţi din toată afacerea sunt de fapt directorii SC Modern Calor SA, cărora ar urma să li se împartă o sumă totală de 74.100 de lei. Florin Sandu (foto stânga), director general, Denisia Agapie, director economic şi Ion Diaconu, fost director tehnic în cei doi ani menţionaţi, ar urma astfel să primească în jur de 24.700 de lei fiecare.
Actualul CA a decis ca membrii precedentului consiliu de administraţie să fie recompensaţi cu o sumă totală de 12.285 de lei. Din precedentul CA făceau parte Constantin Zărnescu, ex-preşedinte, Simion Drelciuc, Camelia Şuşter şi Ion Diaconu (până pe 25 august 2016). Teoretic, suma va fi împărţită în mod egal, ceea ce ar însemna ca fiecare să primească aproximativ 3.000 de lei, însă cum Ion Diaconu nu a lucrat toată perioadă, el va beneficia de o sumă mai mică.
Deşi este o unitate finanţată masiv de la bugetul local, hotărârea de împărţire a profitului, din care am văzut deja cine are de câştigat, reprezintă un subiect tabu în termoficare şi nu numai. Directorul general Florin Sandu a refuzat din nou dialogul cu jurnaliştii pe această temă. Când a fost întrebat despre modul de distribuire a profitului a răspuns că nu ştie cifrele din cap. Le-a trimis viceprimarului Cosmin Andrei, care însă nu a ştiut să răspundă la întrebări esenţiale, precum: cât primeşte fiecare salariat sau cât primeşte fiecare director? Ne-a cerut să discutăm cu Florin Sandu, care nu a răspuns nici la apel, nici la SMS. L-am contactat pe Cristian Nistor, care inclusiv pe site-ul societăţii este prezentat ca preşedinte al consiliului de administraţie. Între timp însă a demisionat şi ne-a explicat că a semnat nu ştiu ce act care îi interzice să dea informaţii presei. Aşa că am luat legătura cu noul preşedinte al CA, Doru Constantin (foto stânga) din Râmnicu-Vâlcea, care după mai multe apeluri s-a obosit să poarte o „mega-discuţie” de câteva secunde în care să ne spună că el n-are timp să vorbească decât ”săptămâna viitoare”.
„Nu ştiu nimic, am plecat de jumătate de an de acolo, m-am desprins de problemele de la Modern Calor”, ne-a răspuns Ion Diaconu când l-am întrebat ce ştie despre repartizarea profitului şi ce sumă va primi.
„Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Modern Calor SA”, care a hotărât împărţirea profitului, este de asemenea un termen mai mult generic. AGA este formată de fapt din cei 23 de consilieri locali, care însă i-au mandatat pe Ady Petruşcă şi Gabriel Tănasă (foto dreapta) să îi reprezinte în AGA. La şedinţa la care s-a decis repartizarea câştigului din 2015 şi 2016 a fost prezent, conform celor scrise în preambulul respectivei hotărâri, doar cel de-al doilea.
Uluitor este însă că acesta susţine că, de fapt, nu a participat la nici o şedinţă privitoare la repartizarea profitului.
„Mi se pare total aiurea ce se întâmplă acolo. Nu suntem informaţi cu absolut nimic. Am avut o singură şedinţă mai mult formală şi atât”,
Gabriel Tănasă, reprezentantul CL în AGA de la SC Modern Calor SA.
Consilierul locul a adăugat că, dacă ar fi participat la o asemenea şedinţă, ar fi trebuit să informeze plenul Consiliului Local pentru a obţine un mandat asupra modului în care să voteze, lucru care spune că nu s-a întâmplat.
Iar plângerea sa nu este singulară. Dan Deleanu, membru în noul CA, susţine la rândul său că şefii executivi ai societăţii evită să îi informeze şi foarte greu acceptă să furnizeze date din activitatea unităţii.
Iar toate aceste lucruri se întâmplă în condiţiile în care SC Modern Calor SA a beneficiat în 2015 de o subvenţie de la bugetul local de 12,4 milioane de lei, iar în 2016 de 10,4 milioane de lei. Cu alte cuvinte, din taxele şi impozitele plătite de botoşăneni, societatea a fost finanţată cu circa 5 milioane de euro numai în ultimii doi ani. Fără aceşti bani, SC Modern Calor SA nu ar fi înregistrat niciodată profit. În schimb, a primit o sumă uriaşă de la bugetul local care ajunge indirect să se împartă angajaţilor şi conducătorilor unităţii.
DESCARCA APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
„Consiliul Local nu subvenţionează pe Modern Calor, ci populaţia”, este placa pe care obişnuiesc să o pună şefii societăţii atunci când li se aminteşte de finanţarea masivă de care beneficiază din banii tuturor botoşănenilor. Aceştia reclamă însă că sunt obligaţi să vândă gigacaloria la un preţ considerabil sub cel de producţie şi că astfel este normal ca municipalitatea să acorde subvenţie.
Oare nu ar fi însă la fel de firesc ca după investiţii de 55 de milioane de euro unitatea să producă gigacaloria la un preţ competitiv, suportabil pentru cei 12.000 de abonaţi la sistemul centralizat şi să nu mai necesite subvenţie?
Pregătiri pentru iarnă: De la utilaje și tone de sare la locuri de cazare - MESAJUL pompierilor
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Dezvoltare personală pentru copii: descoperire de sine și progrese în socializare
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Accident feroviar: Femeie lovită de trenul Dorohoi – Iași
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024