Șeful Casei de Pensii anunță care pensii cresc cu încă 1.000 lei până de Paște
Șeful Casei de Pensiii, Daniel Baciu, anunță o nouă recalculare pentru 140.000 de pensii. Cine ia 1.000 lei în plus până de Paște? este o întrebare la care acesta a răspuns chiar aseară.
Pensiile au fost recalculate de 3 ori în ultimul an. În ianuarie 2024 pensiile au fost indexate cu 13%. La 1 septembrie 2024 s-a încheiat marea recalcuare a pensiilor. Pensiile au crescut, în medie, cu 520 de lei.
În aceste zile se lucrează la Mica Recalculare. Newsweek a scris că aceasta e mult întârziată. Primele pensii vor veni crescute de la mica reclaculare în iunie
Există 2 tipuri de pensii care nu au fost recalculate. Primele sunt pensiile militare. O ordonanță de creștere a fost respinsă la CCR și acum guvernul trebuie să vină cu un document. Pensiile militare sunt înghețate.
Ultimele pensii care nu au fost indexate sunt cele ale agricultorilor. Este vorba de 140.000 de pensii. Majoritatea pensionarilor din agricultură au lucrat la fostele CAP pe salarii foarte mici. De acea, ei au pensia minimă sau indemnizația socială de numai 1.281 de lei, potrivit newsweek.ro
Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat, ieri vești foarte bune pentru ei. Recalcularea pensiilor agricultorilor se va termina până de Paște. El a dat 2 exemple de recalculare din care reiese creșteri de pensie de peste 1.000 de lei pentru pensionarii agriucltori.
Un pensionar din agricultură care primește, azi, pensia minimă de 1.281 lei, după recalculare va ajunge la 2.217 lei pe lună.
Al doilea exemplu este tot al unui beneficiar de indemnizație socială, care este tot de 1.281 de lei. Datorită recalculării, va primi 2.034 de lei pe lună, potrivit RTV.
Pensiile membrilor cooperativelor agricole de producţie nu sunt impozabile şi nu pot fi cedate cu nici un titlu. Ele pot fi urmărite în aceleaşi condiţii ca şi veniturile realizate de membrii cooperatori de la cooperativele agricole de producţie, conform legii.
Newsweek a scris zilele trecute că pensionarii agricultori au suferit o loviturăi importantă în instață. O perioadă lucrată nu li se va mai lua în calcul la pensie.
Instanța le-a dat o lovitură la pensie pensionarilor agricultori. O decizie a Înaltei Curți, dată zilele trecute, spune că Volumul de muncă realizat de o persoană în perioada în care a avut contract individual de muncă încheiat cu cooperativa agricolă de producție NU poate fi valorificat ca timp util la stabilirea drepturilor de pensie.
Acest lucru are efecte negative și asupra pensionarilor care voiau o reverificare a dosaruluide de pensie și a celor care depun adeverințe cu venituri nepermanente la Mica Recalculare.
Legea spunea până acum că „timpul util” este o perioadă contributivă. Astfel:
Articolul 121
(1) Prin timp util la pensie realizat de agricultori, prevăzut la art. 17 alin. (3) din lege, se înțelege perioada în care foștii membri cooperatori au realizat un volum de muncă în fostele unități agricole.
(2) Timpul util la pensie realizat de agricultori se calculează în ani și se determină prin raportarea volumului total de muncă, exprimat în numărul de norme realizate în întreaga perioadă în care asiguratul a lucrat în fosta unitate agricolă cooperatistă, la cel mai mic număr de norme planificat a se realiza anual, din perioada respectivă, stabilit de adunarea generală a cooperatorilor.