Minoritățile etnice din Botoșani vor să fie ascultate. Aceasta este concluzia extrasă la finalul unei întâlniri de câteva ore, în cadrul căreia s-au exprimat mai multe opinii în acest sens.
Reprezentanții comunitățile etnice din Botoșani au identificat problemele cu care se confruntă, însă cred că este nevoie și de o mai bună organizare pentru ca acestea să își găsească rezolvarea. Și s-a vorbit inclusiv despre o soluție politică.
”Centrul vechi a fost mereu pentru minoritățile etnice un loc de promenadă, un loc frumos, de care suntem legați cu toții”, a spus Ovidiu Ivanov, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România – Filiala Botoșani.
Reprezentanta romilor botoșăneni, Semiramida Bălan, a punctat, cu privire la Centrul istoric al municipiului Botoșani, că este o zonă la dezvoltarea căreia au contribuit armenii sau evreii, însă în prezent centrul Vechi ”este al romilor”.
”Cu toată modestia, Botoșaniul a fost dintotdeauna, mai ales Centrul Vechi al Botoșaniului, construit și înfrumusețat uneori de comunitatea armenilor, mai departe a evreilor... Ce-i drept, momentan este al romilor. Dar după cum ați văzut în ultimul timp, Primăria vrea să își ia centrul înapoi”,
Semiramida Bălan
O comunitate care are nevoie, spune Semiramida Bălan, de o istorie scrisă, pentru ca romii să își cunoască istoria.
”La noi istoria este mai mult orală, acum începem să o scriem. Dar avem copii talentați care au început să picteze ceea ce au auzit: despre sclavia romilor, despre holocaust”,
Semiramida Bălan
Opinia Semiramidei Bălan a fost sprijinită de celălalt reprezentant al romilor, Jupiter Borcoi. Acesta apreciază în special faptul că romii dispun acum de învățământ în limba maternă, de profesori calificați, dar și de copii care participă la concursuri naționale sau internaționale.
”Este un drept al tuturor minorităților din România. Dincolo de faptul că suntem cunoscuți și ca vestiți lăutari, vestiți cântăreți, un mare scriitor spunea despre romii din Botoșani că sunt ”pitoreasca pată de culoare a orașului”. Dar care are nevoie de sprijin...”,
Jupiter Borcoi
Jupiter Borcoi crede că, pentru ca minoritățile să își poate dezvolta proiectele, este nevoie de unitate, de acțiune inclusiv în plan politic. De aceea, o soluție ar fi ca pe plan local, cel puțin, minoritățile ar trebui să aibă reprezentanți în Consiliul Local.
”Avem nevoie de acea colaborare între toate minoritățile din județ pentru a reuși să fim reprezentați și în plan politic. În prezent, la nivel național, peste 80% dintre proiect merg către comunitatea maghiară. Ar fi importantă și o reprezentare în plan politic, consilier local, reprezentant al minorităților locale, ar fi o altă abordare”,
Jupiter Borcoi
O altă propunere care ar contribui semnificativ la cunoașterea minorităților și nu numai a venit din partea lui Cristian Lazarovici, președintele Sucursalei Botoșani a Uniunii Armenilor din România, și anume un opțional în programa școlară prin care elevii să învețe istoria Botoșaniului.
”Vă fac propunerea de a iniția un proiect prin care la gimnaziu să se studieze opțional istoria locului. Nu neapărat istoria minorităților, pentru că și aceasta se împletește automat cu istoria locală. Dar istoria locală sădește un sâmbure în sufletul fiecărui copil, iar atunci când va fi mare se va întoarce cu plăcere la Botoșani. Când va pleca în afara țării, așa cum pleacă foarte mulți, se va întoarce cu mare drag și va povesti despre Botoșani și despre ce a reprezentat Botoșaniul. Copiii noștri astăzi tind să plece din Botoșani, către centre universitare care le oferă anumite oportunități pe care nu le putem nega, dar ei trebuie să se întoarcă aici, să știe că Botoșaniul l-a dat pe Eminescu, l-a dat pe Enescu, pe Iorga, pe Iacobovici din comunitatea armeană sau pe Ion Pribeagu din comunitatea evreilor. Este o idee, promiteți aici că veți face toate eforturile în acest sens pentru că ar fi o inițiativă bună pentru educația copiilor noștri”,
Cristian Lazarovici, Uniunea Armenilor din România, Sucursala Botoșani
De altfel, cu prilejul întâlnirii reprezentanților minorităților din Botoșani, care a avut loc în ziua de 18 decembrie la sediul Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, s-a înaintat propunerea ca toate comunitățile etnice să se organizeze în cadrul unei uniuni, astfel ca proiectele și problemele identificate să fie luate în seamă de autoritățile locale.
11 medici au venit la „Mavromati”: Managerul spitalului anunță noi concursuri - VIDEO
Oana Sava
Nov 20, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Medicul Kiss căutat de botoșănenii din diaspora: Au încredere în Spitalul Mavromati
Oana Sava
Nov 20, 2024
ANUNȚUL directorului de la Poșta Botoșani despre închiderea oficiilor din județ
Gabriela Erdic
Nov 20, 2024
Candidații PNL Botoșani invită la dezbateri publice candidații PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024