Se încearcă reducerea dezastrelor naturale
Siguranţa construcţiilor hidrotehnice va fi sporită prin montarea unor senzori, iar populaţia din zonele de risc va avea acces în timp real la informaţii despre creşterea debitelor de pe râuri. Potrivit sursei citate, râurile Siret, Prut şi Bârlad au fost incluse în proiectul Watman prin care se încearcă reducerea dezastrelor naturale în mai multe zone vulnerabile din ţară. În Moldova se au în vedere judeţele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați. Aici se vor lua măsuri pentru ca populaţia să afle la timp despre producerea inundaţiilor şi pentru creşterea siguranţei construcţiilor hidrotehnice, prin montarea unor senzori.
”Inclusiv componenţa de soft care va presupune o îmbunătățire a calității colectării informațiilor, a centralizării și realizării unei prognoze bazinale eficiente, inclusiv partea de avertizare, alarmare a populației va crește atât în acuratețe, cât și în rapiditate,” a explicat
Gabriel Beșleagă, directorul tehnic al Administrației Naționale "Apele Române" Iași.
Populația va beneficia de informații utile
Beneficiarii proiectului vor fi cei aproximativ un milion şi jumătate de oameni care locuiesc în zonele cu risc de inundaţii.
Este vorba despre ”
colectarea datelor instantanee, în timp real. Deci, într-adevăr, se vor îmbunătăți prognozele. Populația din spațiul hidrografic Prut - Bârlad care, într-adevăr, va beneficia de informații utile în timp real,” a specificat
Vasile Dianu, responsabil cu problemele de mediu la Administrația Națională "Apele Române" Iași.
Proiectul trebuie pus în practică în 12 luni. Va costa în total 63 de milioane de euro, iar 85 la sută sunt fonduri europene.
CITEȘTE:
Acțiune de amploare a pompierilor la Acumularea Stânca-Costeşti cu sprijinul aviaţiei