Sfânta Parascheva, prăznuită anual pe 14 octombrie, este una dintre cele mai iubite sfinte din calendarul ortodox, fiind cunoscută drept ocrotitoarea Moldovei și ajutătoare a celor aflați în suferință.
Ziua în care este comemorată, 14 octombrie 2024, vine însoțită nu doar de tradiții religioase și obiceiuri, ci și de o serie de superstiții adânc înrădăcinate în cultura populară.
În fiecare an, pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă Română o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Această zi este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri creștinești, dar și de superstiții populare transmise din generație în generație.
Ziua Sfintei Parascheva este una dintre cele mai importante sărbători religioase din România, aducând cu sine o serie de tradiții și obiceiuri menite să o omagieze pe ocrotitoarea Moldovei. Pelerinajul de la Iași al Cuvioasei Parascheva, unde se află moaștele Sfintei, este una dintre cele mai cunoscute tradiții, mii de credincioși adunându-se anual pentru a se ruga și a cere ajutorul Sfintei, scrie stirileprotv.ro.
De asemenea, ziua Sfintei Parascheva este asociată și cu o serie de superstiții și obiceiuri populare. Se spune că în această zi nu este bine să se lucreze, în special femeile sunt sfătuite să evite treburile casnice, cum ar fi spălatul, cusutul sau torsul. Se crede că nerespectarea acestor interdicții poate aduce ghinion sau chiar boli. De asemenea, se spune că în această zi nu este bine să se dea bani cu împrumut, să se consume fructe cu cruce (mere, pere) sau să se aprindă focul în casă.
În plus, în cultura populară, prezența Sfintei Parascheva în vise este adesea asociată cu căutarea ajutorului în momente dificile, fiind văzută ca o sursă de alinare și înțelepciune.
Aceste superstiții, deși nu au o bază teologică, sunt adânc înrădăcinate în cultura populară românească și sunt respectate de mulți oameni, conform Creștinortodox.ro.
Ziua de 14 octombrie, dedicată Sfintei Parascheva, este înconjurată de numeroase interdicții și superstiții, majoritatea având legătură cu activitățile casnice și cu anumite alimente. Iată câteva dintre cele mai cunoscute lucruri pe care nu este bine să le faci în această zi sfântă:
Să nu lucrezi: Se spune că Sfânta Parascheva îi pedepsește pe cei care nu-i respectă ziua de prăznuire, muncind în această zi. Această interdicție se aplică în special femeilor, care sunt sfătuite să evite treburile casnice precum spălatul, cusutul, torsul sau gătitul.
Să nu dai bani cu împrumut: Se crede că dacă dai bani cu împrumut în ziua Sfintei Parascheva, vei avea ghinion tot anul.
Să nu mănânci fructe cu cruce: Merele și perele, fructe care au o formă asemănătoare cu o cruce, sunt interzise în ziua de 14 octombrie. Se spune că cine mănâncă aceste fructe va avea parte de necazuri.
Să nu aprinzi focul: În trecut, se considera că aprinderea focului în ziua Sfintei Parascheva aduce ghinion și boli.
Deși aceste interdicții sunt considerate superstiții, ele sunt respectate de mulți oameni, care preferă să fie precauți și să evite orice acțiune care ar putea atrage nenorocirea.
În calendarul creștin-ortodox, ziua Sfintei Parascheva este marcată cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că este o sărbătoare importantă, în care este interzisă, în primul rând, munca.
Această zi este dedicată închinăciunii și rugăciunii, fiind un moment de reculegere și de apropiere de Dumnezeu.
Sfânta Parascheva este cunoscută pentru puterea ei miraculoasă de a vindeca bolile și de a-i ajuta pe cei aflați în suferință. Credincioșii se roagă Sfintei Parascheva pentru sănătate, izbăvire de necazuri, găsirea unui loc de muncă, înțelegere în familie și pentru împlinirea dorințelor, conform Doxologia.ro.
Iată o variantă a rugăciunii către Sfânta Parascheva:
„Sfântă Cuvioasă Maică Parascheva,
Tu care ai urmat calea lui Hristos cu smerenie și ascultare, roagă-te pentru noi păcătoșii,
Mijlocește la Dumnezeu pentru sănătatea noastră, pentru izbăvirea de necazuri și pentru mântuirea sufletelor noastre.
Ajută-ne să fim mai buni, mai milostivi și mai iertători, ca să putem dobândi
Împărăția Cerurilor. Amin."
Se spune că această rugăciune, rostită cu credință și smerenie, are puterea de a face minuni. Mulți credincioși mărturisesc că au primit ajutorul Sfintei Parascheva după ce s-au rugat cu evlavie.
(Foto: agerpres.ro)
Moaștelor Sfinților Nectarie și Efrem cel Nou aduse la închinare într-o parohie din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 04, 2024
Botoșani, locul din România considerat un adevărat „leagăn al geniilor”
Redacția Botoșăneanul
Dec 04, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 04, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 04, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile