Pompierii voluntari, angrenați în acțiuni de prevenire a situațiilor de urgență în cadrul „Săptămânii Protecției Civile”.
Sub sloganul „Împreună, mai pregătiți” și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din județul Botoșani au desfășurat, în ultimele șase zile, activități de informare și educare preventivă.
Pompierii voluntari din Havârna, Șendriceni, Adășeni, Hilișeu-Horia, Dângeni, Suharău, Viișoara, Corni, Gorbănești, Copălău, Coțușca, Nicșeni, Vârfu Câmpului, Ștefănești și Românești au derulat acțiuni de informare cu privire la măsurile ce trebuie adoptate pentru a fi protejați în caz de cutremur sau în alte situații de urgență cum ar fi incendiile sau inundațiile, în școli. Deoarece copiii învață cel mai rapid prin exercițiu, aceștia au fost angrenați și în simulări în caz de cutremur sau incendiu.
Pe 27 și 28 februarie 2023, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din Vlădeni a organizat „Ziua Porților Deschise”, eveniment la care au participat elevii care învață la școlile din comună.
Elevii Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” și ai Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani au fost interesați să vadă cum este amenajat și dotat un adăpost de protecție civilă. Acesta a fost motivul pentru care au vizitat punctul de comandă folosit în caz de dezastre, amenajat la sediul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Botoșani. Copiilor li s-a explicat ce trebuie să facă în cazul producerii unui cutremur și care este semnificația semnalelor de alarmare a populației. Mâine, vor trece pragul SVSU Botoșani și elevii Școlii Gimnaziale nr. 17 din municipiu.
Pompierii voluntari din Dângeni, Havârna, Corni, Vlădeni, Ștefănești, Nicșeni, Sulița, Adășeni, Flămânzi au desfășurat și activități de informare în locurile aglomerate, distribuind cetățenilor pliante din cadrul campaniilor naționale “R.I.S.C - Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale”, “Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, “Nu tremur la cutremur”, și „Un cămin sigur pentru copilul tău”.
În celelalte orașe și comune din județ, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență au organizat puncte de informare preventivă, cu tematică de protecție civilă.
Și pompierii militari au continuat, astăzi, activitățile dedicate sărbătoririi „Săptămânii Protecției Civile”.
Din nou, subunitățile ISU din Botoșani, Dorohoi și Săveni au fost luate cu asalt de sute de copii. De la grădiniță și până la liceu, aceștia au petrecut câteva ore alături de salvatori. Însoțiți de cadrele didactice, părinți sau bunici, copiii au vizitat toate atelierele amenajate, fiind dornici să afle cât mai multe informații despre activitatea pompierilor. Astfel, ei au avut ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite de pompieri în misiunile operative și au aflat informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență. Aceștia au îmbrăcat haina de pompier, au urcat în autospecialele de intervenție, iar cei mai îndrăzneți au testat presiunea furtunelor ca și când ar fi stins un incendiu. Pe rând, copiii au vizitat atelierul de acordare a primului ajutor.
La Detașamentul de Pompieri Botoșani, alpiniștii au executat mai multe exerciții de salvare de la înălțime, fiind, de departe, cele mai interesante momente. Cei mai curajoși dintre copii au experimentat rolul de salvator de înălțime.
Specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire și Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților le-au prezentat tuturor celor prezenți sfaturi despre cum să prevină sau cum să se comporte într-o situație de urgență, fie că este vorba despre incendiu, inundație și cutremur.
Pirotehnicienii au ajuns, astăzi, în Piața din orașul Săveni și le-au explicat cetățenilor ce trebuie să facă dacă descoperă muniție rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate. Mâine, între orele 10:00 – 12:00, vor fi prezenți în Piața Primăriei din municipiul Dorohoi.
Sub sloganul „Împreună mai pregătiți”, până pe data de 04 martie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani va desfășura acțiuni de informare și educare preventivă în mai multe localități. Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
PROGRAMUL casieriilor Nova ApaServ de Ziua Unirii Principatelor
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Furt în Piața Centrală: O femeie și un bărbat reținuți după ce au băgat mâinile într-o poșetă
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
MOTIVUL pentru care oamenii au început să primească facturi pe minus la energia electrică
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Satul din Botoșani în care NU a fost niciun botez în tot anul 2024: Situația este îngrijorătoare
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Cum să îți menții ficatul sănătos: 5 pași simpli pentru un stil de viață echilibrat
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile