Victoria Hapinciuc are o casă impunătoare și un gard din cărămizi falnic. Vecinul din dreapta, Gabi Adumitrăcesei, trăiește și el cuminte într-o casă cu rezistența îmbunătățită de-a lungul anilor și gardul din lemn revopsit. Problema lor este că atunci când ies din curte, dau nas în nas cu drumul. La propriu.
Problema câtorva locuitori din Curtești, nu mai este că au drumul plin de noroi. Le-au dat autoritățile ce-au promis: asfalt. Doar că la câteva case, au pus parcă prea mult asfalt. Atât de mult, încât le-au înecat gardurile.
Stau de vorbă cu Ioan Prăjinaru. Eu sunt în dreptul casei vecinului Gabi, el pe șoseaua proaspăt asfaltată. Se uită la mine de sus, de prea de sus, căci privirea mea se lovește de picioarele sale, asfaltul e la nivelul ochilor mei. Vecinul lui ’nea Ioan are și o mașină în curte, dar n-a mai scos-o de când s-au apucat muncitorii serios de treabă. Ar ieși, dar nu poate scoate mașina galbenă din ogradă.
„O problemă a constructorului”, spune ’nea Ioan, „vecinul spunea că trebuie să facă asfaltul până la jumătatea lui de ogradă, ca să poată urca pe deal (n.r. pe șoseaua principală). Dar plâng și eu, că trebuie să aduc lemne și nu am pod”, zice bătrânul, și-i scapă un zâmbet când își imaginează cum are de gând vecinul să iasă cu mașina din curte.
La familia Prăjinaru, situația este ceva mai simplă. Oamenii și-au făcut un pod din fier, așa cum am știut ei mai bine, dar muncitorii l-au scos, ca să construiască rețeaua de scurgere a apei. Li s-a promis că urmează să li se construiască un alt pod, dar de unde bani pentru asta, e ultima lor grijă. Ei acuș urmează să bage mașina cu lemne în curte și… n-au pe unde. „Uitați, am băgat câteva sute de kilograme de fier în podul acela, au venit ei, l-au scos, au trecut într-un caiet ce și cât au luat, noi am rămas cu câteva bare de fier în curte”, povestește capul familiei.
O eroare de proiectare, de fapt, așa s-ar traduce situația tragic-comică. Eroare pe care sătenii au semnalat-o într-un memoriu înaintat conducerii Consiliului Județean (CJ) Botoșani. „Sunt niște sesizări acolo, a fost ceva, am înțeles cu constructorul cu niște ape pluviale. Acolo este o chestiune pe care trebuie să o remedieze constructorul, deci nu este nicio problemă. Noi chiar zilele astea vom mai merge pe teren, să verificăm”, a fost declarația președintelui de CJ, Gheorghe Sorescu.
Modernizarea drumului județean Botoșani - Curtești - Cristești este în grafic, potrivit autorităților, dar a stârnit încă de la început o serie de nemulțumiri în rândul sătenilor, asta mai ales la sfârșit de iarnă, când au fost nevoiți să se deplaseze cu noroiul până la genunchi.
(C.B.)
[[galerie-foto]]
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Avocat din Botoșani plătit cu peste 90.000 de euro de Consiliul Județean Suceava
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile