În ultimul an, România a fost zguduită din temelii de cutremure. Cu toate acestea, jumătate dintre primăriile municipiilor încă refuză să publice situaţiile clădirilor predispuse seismelor.
Publicația G4 Media a solicitat Ministerului Dezvoltării o listă completă cu toate clădirile din România încadrate în clasele de risc seismic. Ministerul condus de Cseke Attila a transmis că întocmirea acestor liste revine în sarcina primăriilor, care sunt obligate să afișeze informațiile pe site-ul instituției, conform Legii 212/2022 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic a clădirilor.
În prezent, pe site-ul ministerului este publicată situația clădirilor cu risc seismic pentru doar jumătate din marile municipii, cele mai multe dintre aceste liste fiind actualizate la începutul lui 2017.
„Două treimi din suprafaţa României este expusă riscului de cutremur de diverse grade, iar în ceea ce priveşte clădirile expertizate în grad risc I şi risc II, respectiv pe vechea clasificare asimilate riscului I şi risc II, din datele pe care le deţine astăzi Ministerul Dezvoltării (…) sunt în total 2.687 de clădiri care sunt de risc seismic I şi II, respectiv asimilate acestor grade de risc seismic”,
declara ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în primăvara anului trecut.
G4Media a solicitat fiecărei primării reședință de județ o listă care ar fi trebuit să fie publicată pe site-ul instituției, pentru a fi accesibilă cetățenilor.
În urma centralizării răspunsurilor, constatările au fost următoarele:
Conform listelor primite, cel puțin 2.600 de clădiri din marile municipii ale României sunt încadrate în una dintre cele trei categorii de risc seismic, fiind vulnerabile în cazul unui cutremur cu o magnitudine mai mare.
Cele mai multe dintre aceste clădiri se află în București (830), Bacău (306) și Craiova (245).
De asemenea, peste 100 de clădiri aflate în această situație se regăsesc în Botoșani, Galați, Baia Mare, Râmnicu Vâlcea și Suceava, în timp ce între 50-100 de clădiri încadrate în clasele de risc seismic se regăsesc în Brașov, Reșița, Cluj-Napoca, Piatra Neamț, Ploiești, Tulcea și Focșani.
Municipiile cu mai puțin de 50 de clădiri încadrate în clasele de risc seismic sunt Arad, Brăila, Buzău, Reșița, Constanța, Sfântu Gheorghe, Giurgiu, Deva, Slobozia, Drobeta Turnu Severin, Târgu Mureș, Târgoviște și Alexandria.
După cutremurele devastatoare din Turcia (5 și 6 februarie) și România a fost zguduită de două seisme puternice, de 5,7 și 5,2 pe scara Richter, în Gorj (13 și 14 februarie). Ulterior, în 22 mai, un cutremur de 4,9 pe scara Richter a avut loc în Arad și a fost resimțit puternic și în Cluj Napoca și Alba Iulia, iar a doua zi un alt seism, de 4,3 pe scara Richter a zguduit aceeași zonă.
Aproximativ 80% din locuințele românilor nu sunt asigurate cu polițe obligatorii în caz de calamitate, dar 7 din 10 români ar fi interesați să-și protejeze casele după cutremurele din februarie, susțin societățile de asigurări.
Și totuși… Ciucă a câștigat un oraș din județ
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Rezultate bombă la Botoșani, candidatul “fantomă” începe să câștige secții
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
SURPRIZA primului tur: Călin Georgescu votat masiv la Botoșani, este pe locul 2 după Ciolacu
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Cosmin Andrei: Este o victorie de etapă / Peste două săptămâni să fim la fel de fericiți - VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024