Furnizorul judeţean de apă este pe cale să vîndă apartamentul unei familii pline de bolnavi incurabili. Printr-un concurs nefericit de întîmplări aceasta a adunat un debit de peste 12.400 lei la apă şi canalizare şi se află în imposibilitatea de a achita facturile restante. SC Apa Grup SA a acţionat familia Tudosanu în instanţă, a cîştigat procesul şi pentru a mai amîna pierderea locuinţei aceasta a depus recurs, care se află pe rolul Tribunalului Botoşani. Şansele de achitare a uriaşei sume sînt însă practic egale cu zero în condiţiile în care familia are venituri de ceva peste 1.000 de lei.
Potrivit mamei Elena Tudosanu, s-a ajuns la colosala datorie mai întîi din cauza disponibilizării soţului său. Ironia sorţii, Gicu Tudosanu a lucrat ca tractorist timp de 12 ani chiar la Apa Grup. A fost însă concediat şi potrivit Elenei i s-ar fi promis de către directorul de atunci, Daniel Afrăsînei, că pînă la găsirea unui alt loc de muncă va fi scutit de plata apei. Ca atare, familia nu a mai achitat facturile pînă ce bărbatul s-a angajat la Comcereal.
„După trei ani m-am trezit că trebuie plătit tot din urmă”, afirmă
Elena Tudosanu. Apoi, oamenii nu au avut bani ca să îşi pună apometre şi o bună perioadă de timp au fost facturaţi în sistem pauşal şi, în plus, au trebuit să suporte şi pierderile din bloc. Au reuşit apoi să îşi monteze contori, însă între timp aceştia au expirat din punct de vedere metrologic şi, cum nu au avut bani să îi verifice, au ajuns din nou să fie facturaţi în sistem pauşal.
Gicu are 55 de ani, iar Elena 54. Au patru copii, din care doar unul este căsătorit, toţi ceilalţi aflîndu-se încă în întreţinerea lor. Cu toţii sînt însă loviţi de boală.
Gicu Tudosanu, 55 ani, tată, a suferit un accident de muncă la Comcereal în urma căruia nu prea îşi mai poate folosi braţul drept şi a rămas şi fără serviciu;
Elena Tudosanu, 54 de ani, mamă, are tumoră la piept, ar trebui să se opereze, dar nu are bani;
Marius Tudosanu, 33 de ani, fiu, suferă de tulburare schizo-afectivă pe fond de retard mental sever, este persoană cu handicap ireversibil;
Gicu Tudosanu, 26 de ani, este bolnav de epilepsie;
Ana Tudosanu, 21 de ani, are noduli la sîni şi nu are bani de operaţie;
Florin Tudosanu, 16 ani, internat într-o clinică din Austria de trei luni.
Cum toţi sînt bolnavi, trăiesc dintr-o indemnizaţie de persoană cu handicap şi un salariu de lucrător în piaţă al unei fiice. Disperată că îşi pierde casa Elena, deşi ar trebui să se opereze, vrea să plece în Italia să îngrijească un bătrîn sperînd ca astfel să facă rost de bani care să îi permită să achite măcar o parte din debit.
„Nu am de unde să plătesc. Mai bine ar veni să oprească apa”, spune
Elena Tudosanu. Ea şi familia încă mai locuiesc într-un apartament de 50 mp din strada Primăverii.
Reprezentanţii Apa Grup acţionează pentru recuperarea sumei deoarece, în caz contrar, debitul li s-ar imputa. Aceştia sînt conştienţi că familia nu are de unde să plătească.
„Este unul din foarte multele cazuri de clienţi insolvabili. În general, pentru obţinerea unor scutiri facem rapoarte către consiliul de administraţie, dar nici acesta nu are bază legală ca să o acorde”, declară
Albert Tănasă, purtător de cuvînt al SC Apa Grup SA. Întrucît se confruntă cu mulţime de astfel de cazuri conducerea societăţii vrea să propună consiliilor locale să îşi prevadă în 2010 o sumă de bani în buget prin intermediul căreia să subvenţioneze plata facturilor la familiile de acest tip.
Sergiu BĂLĂŞCĂU