Un raport de investigaţie făcut de către Greenpeace, dezvăluie că firme renumite precum Adidas, Nike sau Puma îşi „spală numele” în substanţe toxice. La nivel local, nu există nici o reprezentanţă a firmelor vizate, dar se comercializează articole originale de vestimentaţie şi încălţăminte care poartă mărcile sus-numite.
Cum afectează fertilitatea
În urma testelor făcute pe hainele fabricate în China, Vietnam, Malayezia sau Filipine, pentru Adidas, Nike şi alte 12 firme, au fost depistaţi etoxilaţi de nonilfenol, care sunt nişte produşi chimici folosiţi şi în confecţionarea materialelor textile naturale şi sintetice. Aceştia intrând în contact cu apa, se descompun într-o substanţă toxică ce afectează fertilitatea oamenilor. Pot împiedica dezvoltarea sexuală la bărbaţi şi pot duce la dezvoltarea precoce a femeilor, informează China Daily. Substanţa menţionată se transformă în nonilfenol, care intervine în dezvoltarea sexuală prin stimularea secretării de estrogen.
Protecţia Consumatorilor ne linişteşte
Vestea bună este că în Botoşani nu există vreo reprezentanţă a firmelor de pe „lista neagră” făcută publică de Greenpeace, în schimb cea proastă este că sunt magazine care comercializează produse originale Adidas (foto jos), Nike sau Puma şi ghinionul face ca pe etichetă să fie trecut numele ţării afectate cel mai mult de această poluare – China, ale cărei ape sunt deja pline cu deşeuri toxice. Cu toate acestea, conducerea Comisariatului Judeţean de Protecţie a Consumatorului Botoşani (CJPC), afirmă că nu are încredere în testele nimănui altcuiva şi drept dovadă stă raportul săptămânal primit de la RAPEX, sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare. „RAPEX este singurul cadru abilitat să facă o expertiză pe Europa în laboratoare profesionale. În rapoarte nu apare că există un astfel de pericol şi nici nu s-a înregistrat vreo plângere cu privire la hainele Adidas”, spune Alexandru Zarug, comisar şef al CJPC.
„Greenpeace are o campanie activă împotriva Adidas”
Reprezentanţii Greenpeace România spun că ţara noastră nu a fost inclusă în acel studiu deoarece nu au avut suficienţi bani pentru o campanie la nivel mondial. Tot ce le-a rămas a fost să atenţioneze firmele vinovate de folosirea substanţelor toxice în producţia hainelor de a renunţa la acel compus chimic şi de a retrage de pe piaţă produsele infestate. „Până în momentul de faţă Nike şi Puma au anunţat că vor elimina substanţele toxice din procesul de fabricaţie dar compania Adidas nu este încă dispusă să facă acest lucru. De aceea Greenpeace are o campanie activă împotriva Adidas”, a declarat, în exclusivitate pentru Botoşăneanul.ro, Crisanta Lungu, director executiv Greenpeace România. Activiştii şi-au propus să continue demersurile faţă de companiile de renume şi vor da în continuare publicităţii date cu privire la pericolul la care sunt expuşi cei care folosesc astfel de articole de îmbrăcăminte. Scopul final al eforturilor depuse ar fi acela de a se scoate de pe piaţă sortimentele care ar avea deja în componenţă substanţe chimice şi eliminarea definitiva a acestora pe viitor.
VEZI raportul Greenpeace :
https://www.greenpeace.org/international/en/publications/reports/Dirty-Laundry/
Elsa ŞEICA
Un iubit preot din Botoșani a plecat la Domnul, doliu în parohie
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Bărbat în miezul nopții, prins „confuz” în mijlocul străzii
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Liviu Ciobotariu, după remiza cu Poli Iași: Sunt puțin dezamăgit de rezultat
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Un italian a primit avertisment după o plimbare cu câinele în Centrul Istoric
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024