Problemele cu gazul apărute după invadarea Ucrainei de către Rusia și fluctuațiile majore de preț au determinat conducerea societății de termoficare a orașului să gândească soluții alternative pentru asigurarea căldurii în apartamentele botoșănenilor.
Gazul este de cinci ani unicul combustibil pe care SC Modern Calor SA îl folosește la producerea energiei termice.
Păcura, care câteva decenii a reprezentat principala materie utilizată în termoficarea botoșăneană, nu mai poate fi considerată o variantă viabilă deoarece autorizația de mediu a companiei Consiliului Local nu mai permite întrebuințarea acesteia.
Și chiar dacă s-ar obține o reautorizare, costurile ar fi imense întrucât SC Modern Calor SA ar intra sub incidența legislației Seveso a marilor dezastre și ar trebui, printre altele, să angajeze 28 de pompieri.
În aceste condiții, conducătorii societății au luat în calcul ca soluție de avarie, în cazul sistării furnizării gazului, producerea energiei termice pe bază de Combustibil Lichid Ușor (CLU).
Prezentat joi la ”Botoșăneanul TV”, directorul societății a explicat că trecerea de pe gaz pe CLU s-ar putea realiza cu investiții reduse.
”Acest combustibil alternativ ne-ar asigura în situația unei avarii la rețeaua de gaz. Dacă pentru o perioadă de timp nu ar fi gaz, am putea să trecem pe acest combustibil. Ca și costuri nu cred că este mai ieftin decât gazul”,
Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA.
Se analizează posibilitatea ca acest CLU să fie depozitat într-un fost rezervor de păcură, pe lângă amenajarea acestuia fiind necesare lucrări la instalațiile de ardere.
”Noi am analizat acest scenariu la nivel intern, acum cel care va face documentația tehnică pentru studiul de fezabilitate s-ar putea să nu agreeze varianta pe care am gândit-o noi și să spună că trebuie un rezervor complet nou. Va face obiectul unui studiu de fezabilitate. Probabil în bugetul anului viitor vom prinde ca obiectiv de investiții și acest lucru”,
Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA.
În paralel, societatea a depus și un proiect la Ministerul Energiei pentru construirea unui parc fotovoltaic chiar pe locul rezervoarelor de păcură, însă deocamdată nu a primit un răspuns privind aprobarea sau neaprobarea acestuia.
Pentru luna octombrie, SC Modern Calor SA a încheiat un contract cu OMW Petrom, ca Furnizor de Ultimă Instanță (FUI) pentru asigurarea gazelor, directorul societății explicând că nici furnizorii, dar nici beneficiarii nu prea își doresc perfectarea unor înțelegeri pe perioade mai lungi de timp din cauza schimbărilor majore de preț în perioade scurte de timp.
VEZI VIDEO DE LA 46:16
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024