Obiectivul general al proiectului a fost cel de a îmbunătăți colaborarea transfrontalieră România-Ucraina, în domeniul prevenirii situațiilor de urgență.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea implementării proiectului Soluții comune la probleme comune: dezastre naturale și cauzate de om la granița româno-ucraineană (cod proiect 2SOFT/4.2/160).
Implementarea a fost realizată printr-un consorțiu format din 4 parteneri: Comuna Păltiniș, județul Botoșani; Comuna Hudești, județul Botoșani; Consiliul Local Mămăliga, districtul Cernăuți, Ucraina; și Inspectoratul pentru Situații de Urgență(ISU) ”Nicolae Iorga” al județului Botoșani, cu un buget total de 553.587,92 EUR, din care 494.829,4 EUR (aproximativ 2.438.271,86 RON / 16.152.785,38 UAH) finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene. Finanțarea a fost asigurată prin Programul Operațional Comun România-Ucraina ENI-CBC 2014-2020 (mai multe informații despre program pot fi accesate la link-ul: http://www.ro-ua.ro-ua-md.net/ro/).
Principalele rezultate ale proiectului:
- Achiziționarea de echipamente specializate dedicate prevenirii și intervenției în situații de urgență. În total au fost achiziționate peste 190 de echipamente specializate, printre care și 3 autospeciale complet echipate și dotate pentru asigurarea intervenției rapide în caz de necesitate, la nivelul comunelor Păltiniș și Hudești, jud. Botoșani – în România și comunei Mămăliga, Cernăuți – Ucraina;
- Elaborarea unui plan comun de acțiune cu scopul de a îmbunătăți colaborarea în cazul unor situații de urgență ce afectează arii teritoriale mari - cum ar fi inundațiile sau incendiile de vegetație; acest plan conține informații legate de reglementările legislative specifice domeniului, precum și atribuțiile factorilor relevanți, iar informațiile sunt accesibile în română, engleză și ucraineană; forma finală a acestui document poate fi descărcat și de pe site-ul proiectului: cpcs-border-roua.net.
- Extinderea sistemului de alarmare a populației în 4 din cele 6 sate componente ale comunei Mămăliga, regiunea Cernăuți, Ucraina. Deși acest sistem de alarmare inițial a avut ca scop atenționarea populației cu privire la pericole asociate dezastrelor naturale (in special inundații) acesta este binevenit în contextul actualului conflict existent pe teritoriul țării.
- Modernizarea bazei de instrucție din Dorohoi, din subordinea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al județului Botoșani, folosită pentru antrenarea personalului operativ. Principalele elemente vizate de proiect au fost terenul de sport și pista de alergare ce au fost modernizate și dotate corespunzător pentru asigurarea unor condiții optime de antrenament.
TREI parohii vacante în județul Botoșani: Arhiepiscopia Iaşilor organizează examen
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Liviu Ciobotariu mai vrea cinci jucători pentru a depăși criza de la FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, promite schimbări reale pentru județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024