Firma soției a câștigat contracte de consultanță pe bani publici în valoare de 700.000 de euro, inclusiv cu o primărie din Botoșani.
Fostul ministru liberal al Transporturilor, Relu Fenechiu, blochează recuperarea a circa două milioane de euro (9,7 milioane lei), pe care le are de plătit ca prejudicii în două dosare penale, printr-un proces de partaj pe bunuri cu soția sa, care durează de 5 ani, dezvăluie Centrul de Investigații Media.
Fenechiu a fost condamnat în 2014 la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”. El a fost găsit vinovat că a vândut transformatoare vechi la preț de noi către Electrica Moldova, prejudiciul ridicându-se la 1,1 milioane de euro, scrie Libertatea.
În 2017, fostul ministru al transporturilor a fost condamnat și în dosarul „Siveco”, la trei ani și zece luni de închisoare. Pentru o pedeapsă mai ușoară, el a recunoscut că a primit o mită de 900.000 de euro ca să ajute compania Siveco să obțină un contract IT cu Ministerul Justiției. Pedepsele din dosarele „Transformatorul” și „Siveco” s-au contopit, iar în loc de opt ani și zece luni de închisoare, Fenechiu a executat până la urmă doar trei ani și șapte luni. El a fost eliberat în august 2017.
Recuperarea prejudiciilor de două milioane de euro merge însă foarte greu, scrie sursa citată. În dosarul „Transformatorul”, cei 1,1 milioane de euro trebuie recuperați de lichidatorul Electrica Moldova, compania de stat care a intrat între timp în faliment. În dosarul „Siveco”, prejudiciul de 900.000 de euro trebuie recuperat de Fisc.
În ianuarie 2016, însă, Mariana, soția lui Fenechiu, a intentat proces de partaj pe bunurile comune.
Cinci ani mai târziu, procesul este încă pe rol, aflat în faza de apel la Tribunalul Iași. Executorii judecătorești sunt blocați de procesul de partaj, pentru că nu se știe cu exactitate care parte din averea comună a familiei îi aparține lui Relu Fenechiu.
Pe de altă parte, firma soției lui Relu Fenechiu câștigă pe bandă rulantă contracte de consultanță cu instituții de stat.
Integra Business Consulting a încheiat până acum 30 de contracte în valoare totală de 700.000 de euro, conform SEAP – platforma de achiziții publice.
Printre clienții firmei se numără Spitalul Județean Vaslui, Primăria comunei Mileanca din Botoșani, comuna Gârbova din județul Alba etc.
În concluzie, Relu Fenechiu a făcut mai puțin de patru ani de închisoare și nu a plătit mai nimic din prejudiciile dovedite în justiție. I-a rămas inclusiv mita de 900.000 de euro pe care a recunoscut-o în fața procurorilor, scrie sursa citată.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Artiști botoșăneni premiați la festivalul-concurs al Fanfarelor Țărănești
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Farmacia Anca vă așteaptă la un Halloween de poveste: Dovlecelul care sperie microbelul
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Jandarmii de la Bacău vin la meciul de pe „Municipal” – Mesaj pentru suporteri
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024