În intervalul 18-24 octombrie au fost reluate cercetările arheologice din situri aparținând perioadei paleolitice de pe teritoriul județului Botoșani.
Investigațiile de teren au avut două obiective.
Cel dintâi a fost legat de identificarea surselor de materie primă litică (”silex de Prut”) și de recoltarea probelor necesare pentru determinarea semnăturii lor petrografice și geochimice.
Al doilea obiectiv a fost reidentificarea în teren a siturilor paleolitice de la Cotu Miculinți și Crasnaleuca.
Având în vedere timpul relativ scurt și secvența stratigrafică mai redusă de la Cotu Miculinți, s-a hotărât efectuarea unui mic sondaj arheologic în acest sit, necesar pentru a stabili starea de conservare și potențialul arheologic, rezultatele fiind promițătoare, transmit specialiștii Muzeului Județean Botoșani.
Echipa de cercetare a vizitat Muzeul de Istorie Botoșani, având ocazia să studieze o parte dintre artefactele din colecția paleolitică.
Colectivul a fost compus din Prof. Dr. Mircea Anghelinu (Universitatea Valahia din Târgoviște), Dr. Marc Händel, Dr. Michael Brandl (Institutul Arheologic Austriac din Viena), Dr. Alexandru Ciornei (Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București), Dr. Adela Kovács și manager Aurel Melniciuc (Muzeul Județean Botoșani) și Drd. Cristina Cordoș (Institutul de Arheologie din Iași), reunind, de fapt, două proiecte de cercetare: Flint as Proxy for Diachronic Mobility Patterns in the Upper Palaeolithic of Northeast Romania (proiect internațional găzduit de Institutul Arheologic Austriac), respectiv Last Foragers of the Ice Age. Reassessing the Late Upper Paleolithic of Eastern Romania (PN-III-P4-ID-PCE-2020-0653, derulat în cadrul Universității Valahia din Târgoviște).
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024