• După spectacolul său plin de culoare din decembrie 2022, anul acesta Bogdan Ota a purtat auditoriul într-o călătorie ghidată de intensitățile clapelor albe și negre ale pianului.
• Cetățeanul de onoare al Botoșaniului a încântat spectatorii cu un recital ce a reunit toate cele trei albume lansate până în prezent.
De această dată, Bogdan Ota a oferit un spectacol unui public mai restrâns. Antreprenori, profesori, chiar și copii, au așteptat ca artistul să-și facă apariția în fața pianului său alb care se potrivea de minune cu sala Eminescu a Hotelului Rapsodia, acolo unde a încântat fiecare spectator în parte și pe toți la un loc.
Sala, luminile, chiar și al său pian s-au asortat de minune cu ținuta fiecărui spectator în parte. Oamenii s-au îmbrăcat exact după numele spectacolului: în alb și negru.
Aceste cuvinte reprezintă exact recitalul în sine. Oamenii au așteptat cu mari emoții ca artistul să vină pe scenă.
”Bună seara și bine v-am regăsit. Mulțumesc că ați venit. Am ținut neapărat ca în Botoșani, la Cluj, la Brașov, la Iași să fac un astfel de recital, cu un cadru intim, nu mai mult de, știu eu, 150 de persoane, n-ar avea cum să răsune pianul într-o sală de 900. Nu mă pune într-o lumină extraordinară, adică nu-mi este foarte ușor să cânt pian solo, adică să cânt fără niciun fel de artificiu, fără niciun fel de orchestră. Nu mai are nimeni cine să-mi acopere o mică greșeală, o mică eroare. În schimb, cred că e modul cel mai natural, cel mai adevărat să vă transmit ce am vrut să spun în anumite lucrări muzicale și am ales pentru dumneavoastră niște lucrări care se potrivesc în această perioadă și am zis să le pun, așa, într-o ordine pentru o mică poveste’’,
Bogdan Ota, pianist & compozitor
Artistul a venit și cu o mică povestioară din copilăria sa, motiv pentru care publicul a întrat și mai mult în magia spectacolului.
‘’ În 1985, când eram în clasa întâi la Școala 7 din Botoșani, a venit o fostă elevă de-a învățătoarei mele și i-a arătat celebra temă a lui Kirculescu de la Teleenciclopedia. Toată lumea o știe, aia mi-a plăcut foarte mult și am decis că vreau să fac pian din momentul acela, altceva n-am mai conceput. Tatăl meu a vrut să fiu un doctor deștept care știe să cânte și la pian. Ghinion! Am ajuns «doar» pianist care nu știe mai nimic despre medicină și exista un casetofon foarte mic la mine în casă și o singură casetă cu Clayderman. Atunci, cam la 7 ani, eu am crezut că acela e cel mai bun pianist din lume și am ținut neapărat ca să învăț balade și am să încep acest recital cu el,’’
Bogdan Ota, pianist & compozitor.
După prima melodie cântată, inspirată din artistul ce l-a făcut să-și dorească să fie cel mai bun, pianistul a început adevăratul recital: trei lucrări scrise de către el și dedicate celor trei etape foarte importante din viața unui om și anume copilăria, tinerețea și bătrânețea.
Trilogia se numește ‘’Letters to myself’’, iar două dintre melodiile ce fac parte din ea sunt ”Youth” și ”Senses’’.
Mulți dintre spectatori s-au regăsit în aceste piese, motiv pentru care au devenit emoționanți și melancolici.
După câteva lacrimi vărsate, la finalul piesei ”Youth” publicul a avut parte de o mică glumă și de râsete copioase. Un spectator a redat din greșeală cântecul înregistrat, iar artistul n-a trecut cu vederea. ”Dacă vă place, vă mai cânt o dată”.
Bineînțeles, nu s-au trecut cu vederea problemele de zi cu zi, taxele pe care le plătim și care se tot măresc și alte momente dificile din viața fiecărui om. Pentru acest moment, artistul a dedicat melodia ”Mourning”, tradusă într-un cuvânt mai scurt, dar cu mult înțeles: jale.
‘’Deși eram în orașul luminilor și spun americanii cel puțin că este capitala entertainment-ului, am auzit o linie melodică ce mirosea foarte mult a România, a Moldova, a Botoșani, a lume, a vechi, nu știu cum să-i spun, a ADN-ul nostru și apoi am scris versurile și apoi am făcut-o cântec de leagăn pentru copiii mei și se pare că e preferata multora și în varianta pian solo și în varianta cu voce,’’
Bogdan Ota, pianist & compozitor.
Piesa cu influență folclorică numită ”Cântec de leagăn” a atras atenția și micilor privitori, care au ascultat-o cu multă curiozitate și interes.
”Am început cu piesa care l-a consacrat pe Clayderman, închei cu piesa care m-a consacrat pe mine”, au fost cuvintele de final ale artistului, care și-a încheiat minunatul recital cu piesa numită ”Harald’s Dream’’.
La finalul concertului, toată lumea s-a ridicat în picioare pentru a-l aplauda și felicita.
Iar când a coborât de pe scenă, oamenii l-au așteptat pentru a obține autografe și a schimba câteva cuvinte.
Anunțul RAR: Stațiile ITP autorizate pot primi clienți începând de acum
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
ACUM: Prima reacție a liberalilor după pierderea primului tur – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024
PSD Botoșani le mulțumește botoșănenilor pentru participarea la vot și pentru încrederea acordată
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
ÎN ACEASTĂ SEARĂ: Clădirea Primăriei Botoșani va fi iluminată în culoarea portocalie
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
CE a scris presa rusă despre victoria lui Călin Georgescu în turul I al alegerilor prezidențiale
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024