Serviciul Român de Informaţii construieşte în municipiu un nou sediu pentru Direcţia Judeţeană de Informaţii. În vremuri de criză crîncenă, undeva în oraş se apropie de finalizare una din cele mai impunătoare clădiri noi ale Botoşanilor. Potrivit informaţiilor neoficiale valoarea lucrărilor trece de 7 milioane de lei.
Sediu ridicat pe un fost atelier şcolar
Imobilul s-a ridicat pe locul fostului atelier al Colegiului Naţional Mihai Eminescu. Acesta era doar în administrarea unităţii de învăţămînt şi în proprietatea Consiliului Local, care, în precedentul mandat, a adoptat o hotărîre prin care îl cedează fără nici un leu Guvernului în vederea trecerii ulterioare la SRI.
„Între instituţii ale statului se fac transferuri fără bani. Ei au căutat o locaţie în care s-ar putea muta şi au venit cu o cerere”, a explicat
primarul Cătălin Flutur. În respectiva clădire făceau atelierul elevii liceului, iar un etaj era închiriat unei firme de confecţii. Toate activităţile au fost sistate deoarece serviciul a preluat întregul imobil
. „Mai mult se cheltuia cu întreţinerea”, a afirmat
edilul şef. Hotărîrea a fost adoptată în decembrie 2006 şi a generat oarece rumoare.
„Chiar am întrebat şi eu ce vor face acolo, antene de ascultare sau camere de tortură? Mi s-a răspuns că astea se fac la Guantanamo, nu la Botoşani”, afirma atunci
Valentin Guraliuc, consilier municipal la acea dată.
Gard de 2 metri
Ceea ce s-a ridicat pe bazele fostului atelier nu mai seamănă deloc cu ce era odată. Deşi imobilul are doar două etaje şi mansardă este mai înalt decît blocurile cu patru etaje din împrejurimi. Alături de fostul atelier s-a mai ridicat un imobil, mai redus însă ca dimensiuni, despre care se spune că ar fi punctul control.
„Este normal întrucît instituţia are regim de unitate militară”, a mai arătat
Cătălin Flutur. Întreaga construcţie este înconjurată cu un gard gros, care are în jur de 2 metri înălţime, astfel încît activităţile din curte nu prea pot fi observate.
Lucrare fără avizul Inspectoratului în Construcţii
Fiind vorba de o clădire pentru Serviciul Român de Informaţii construcţia acesteia este învăluită într-o aură de mister. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean în Construcţii (IJC) beneficiarul nici măcar nu a solicitat aviz de construcţie
. „Ce e militarizat noi nu facem control, au ei verificatorii lor. Legea spune clar că se exceptează lucrările cu caracter militar, la care noi nu avem dreptul să facem control. Ei au diriginţii şi inspectorii lor care fac control”, ne-a declarat
Ioan Ciobanu, directorul coordonator al IJC. Conform acestuia, la fel s-a întîmplat şi cu imobilul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, ai cărui reprezentanţi nu au venit după aviz la IJC deoarece este vorba tot de o unitate militară. Similar s-a procedat şi în cazul sediului Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor ridicat pe locul fostei Administraţii Financiare, care, de asemenea, s-a construit fără avizul IJC.
SRI păstrează tăcerea
Aura de mister este întregită de o mulţime de alte lucruri. Am solicitat în scris, în urmă cu o săptămînă, biroului de presă al SRI, cîteva răspunsuri privitoare la investiţia de la Botoşani. Am întrebat cît a costat investiţia şi din ce fonduri a fost executată, ce firmă a executat lucrarea şi care a fost procedura de achiziţie, dacă imobilul a devenit proprietatea SRI şi care au fost motivele ridicării noului sediu. Pînă la ora editării acestui material serviciul nu a dat nici un răspuns. Nici la telefon nu a răspuns cineva, astfel încît am lăsat un mesaj pe robot, însă şi această încercare a fost, cel puţin deocamdată, sortită eşecului.
Antreprenor din Bucureşti, constructor din Botoşani
În aceste condiţii o bună parte din informaţiile pe care am putut să le obţinem sînt neoficiale. Două persoane ne-au spus că investiţia este evaluată la 7 – 8 milioane de lei. Antreprenor general ar fi „Uti Grup” Bucureşti, o companie naţională de înaltă tehnologie care acţionează în domeniul securităţii şi al sectoarelor de activitate conexe. Ea are patru divizii, de sisteme de securitate şi militare, de tehnologia informaţiei şi comunicaţii, de instalaţii şi construcţii, mentenanţă şi administraţie. În 2006 grupul a avut o cifră de afaceri realmente uriaşă, de 120 milioane euro, într-o perioadă în care avea 2.700 de angajaţi. „Uti” s-ar ocupa la Botoşani de partea de instalaţii, în timp ce partea de construcţii propriu-zisă i-a revenit societăţii Condacia.
„Nu vă putem da informaţii, noi sîntem subantreprenori. Contractul cu beneficiarul nu a fost încheiat cu noi”, a spus
Costică Pricop, director adjunct la Condacia.
Sediu nou pentru că în cel actual e îngrămdeală
SRI Botoşani încă mai fiinţează în clădirea din bulevardul Mihai Eminescu unde îşi desfăşoară activitatea şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean. Potrivit prefectului, spaţiile repartizate acolo serviciului sînt insuficiente şi tocmai de aceea s-a ales varianta amenajării unui sediu separat. Şi Cristian Roman ne-a explicat însă că nu ne poate da prea multe date despre investiţie.
„Ce pot să spun este că m-am implicat în transferul respectivei construcţii de la liceu. De la centru li s-a spus că li se dau bani, dar să aibă în ce să investească”, a afirmat
primul reprezentant al Guvernului în Botoşani.
Îngrijorare printre părinţii de la „Mihai Eminescu”
Finanţarea pentru clădire ar fi fost obţinută în anul 2007, iar lucrările ar fi programate să se finalizeze în luna martie a acestui an. Ridicarea clădirii a stîrnit, potrivit primarului, şi îngrijorări ale părinţilor elevilor de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. Aceştia s-ar teme ca liceenii să nu fie afectaţi de montarea anumitor antene pe noul imobil, aflat în apropierea unităţii de învăţămînt.
Sergiu BĂLĂŞCĂU