Agenția pentru Protecția Mediului monitorizează nivelul de radioactivitate al mediului prin Stația de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) BT 1, parte integrată a sistemului de supraveghere a poluării mediului din subordinea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.
Monitorizarea permite detectarea oricăror creşteri cu semnificaţie radiologică ale nivelelor de radioactivitate a mediului, supravegherea radioactivităţii factorilor de mediu, în scopul protecţiei populaţiei şi a mediului, în caz de accident nuclear sau urgenţă radiologică.
Procedurile, metodologiile şi instrucţiunile de lucru sunt stabilite conform Ordinului M.M.P. nr. 1978/2010 – privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Reţelei Naţionale de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului. Monitorizarea radioactivităţii mediului este realizată prin măsurători beta globale şi dozimetrice pe toţi factorii de mediu (apa, aer, sol, vegetatie). Măsurătorile efectuate de SSRM BT 1 sunt transmise in flux continuu catre Laboratorul National de Radioactivitate a Mediului, din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
“Valorile masurate in ultimele zile nu au pus in evidenta modificari ale nivelului de radioactivitate al mediului ca urmare a incendiului din zona Cernobil. Mentionam ca, in cazul inregistrarii unor depasiri ale limitelor prevazute de legislatie, sunt anuntate autoritatile judetene si locale pentru a se lua masuri imediate de protectie a populatiei.”, a declarat într-un comunicat de presă Eugen Mateciuc, directorul executiv al APM Botosani.
Potrivit reporterntv, scena unei catastrofe nucleare în 1986, centrala de la Cernobîl a fost amenințată de un incendiu de vegetație izbucnit în apropiere, la doar cinci kilometri de gropile cu deșeuri radioactive.
Ministrul ucrainean de Interne a declarat că au existat suspiciuni că focul ar fi fost provocat intenționat. Conform Russia Today, 400 de hectare de pădure au fost în pericolul de a fi făcute scrum. Autoritățile ucrainene, care au instituit starea de alertă în zonă, au trimis sute de pompieri pentru stingerea incendiului de vegetație. Oamenii care trăiesc în apropiere au fost evacuați, iar premierul ucrainean s-a deplasat în zona afectată de foc.
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile