Trei cunoscuţi duhovnici – toți din Botoșani – au fost propuşi spre canonizare, între ei fiind şi naşul patriarhului Daniel, un stareţ care era să fie ucis de lotrii dezertori din munţi.
Părintele Ilie Cleopa, părintele Paisie Olaru, ambii de la Mănăstirea Sihăstria Neamţ, şi Dionisie cel Orb de la schitul Colciu - Athos au fost propuşi spre canonizare.
Anunţul a fost făcut recent de mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, ridicarea acestora în rândul sfinţilor urmând a avea loc peste patru ani, deoarece canoanele Bisericii Ortodoxe Române impun anumite etape de durată, care trebuie parcurse în acest sens.
„Nădăjduim, nu în cel mai scurt timp, că nu ardem etapele, să avem încă trei case memoriale legate de părintele Paisie Olaru, de părintele Ilie Cleopa şi de părintele Dionisie cel Orb de la Colciu, trei părinţi care sunt deja propuşi pentru a fi canonizaţi în anul 2025, când se împlinesc 100 de ani de la obţinerea rangului de patriarhie şi cred că 140 de ani de la obţinerea autocefaliei“, a declarat mitropolitul Teofan la Botoşani, zonă din care provin părinţii menţionaţi.
Dintre ei, Ilie Cleopa (născut la Suliţa, judeţul Botoşani, la 10 aprilie 1912) a avut parte de o viaţă tumultoasă, spunându-i-se, datorită harului său, „Duhovnicul Moldovei“.
Potrivit Adevărul, în perioada anilor 1940, a avut de-a face cu dezertorii din armată deveniţi lotri prin Munţi Neamţului, care se dedau la jafuri, atacând aşezămintele de cult, iar în 1987 i-a devenit naş de călugărie lui Daniel, actualul patriarh al României. A fost urmărit de Securitate ani în şir, din acest motiv fiind sihastru prin Munţii Stânişoarei, uneori avându-l ca tovarăş pe ieromonahul Arsenie Papacioc.
Fostul mitropolit Bartolomeu Anania spunea despre Cleopa că „a făcut din Sihăstria un Athos al poporului român“, el rămânând celebru cu vorbele cu care îşi întâmpina credincioşii, care veneau să-i ceasră sfat şi povăţuire: „Mânca-v-ar Raiul!“.
„Sufletul părintelui Cleopa a intrat prin Porţile Împărăteşti ale bisericii strămoşilor noştri din ceruri, unde va începe cealaltă viaţă, pentru bucuria Domnului nostru Isus alături de toţi binecuvântaţii Părintelui Său. Prin moartea părintelui Cleopa, Biserica de pe Pământ a pierdut din mijlocul ei un monah sfânt, un puternic teolog şi un misionar statornic, într-o vreme în care lumea se secularizează şi se adânceşte în confuzie spirituală. Ce este mai de preţ decât să întâlneşti un creştin sfânt trăitor al tradiţiei neîntrerupte a bisericii?!“, spunea Daniel, mitropolitul Moldovei, la înmormântarea părintelui, pe 5 decembrie 1988, citind din mesajul Patriarhului Teoctist.
Vrând-nevrând, arhimandritul Ilie Cleopa a avut de-a face cu banda fraţilor Negrescu, Mitiţă sau Mitriţă şi Nicolae, zişi Baltă, la care aderaseră şi dezertori, care a început tâlhăriile în zona Neamţului de prin 1936 şi până în 1946, atacând oameni înstăriţi, dar aşezăminte monahale, mai scrie Adevărul.
În septembrie 1944, sunt jefuite schiturile Sihla şi Sihăstria, fiind maltrataţi călugări şi furate haine, încălţăminte şi bani, după cum consemna stareţul Cleopa, într-o declaraţie dată jandarmilor, la acea vreme:
„La Sfântul Dimitrie, pe la nouă, a intrat un ofiţer cu caschetă şi pistol automat. Era Mitiţă - Dumitru Baltă. A plecat apoi la stăreţie, cerând să fie ospeţit. Au scotocit prin chilii şi au luat o damigeană plină de rachiu, pe care au băut-o. După ce s-au îmbătat, şeful a cerut să fie toţi împuşcaţi, dar unii s-au opus şi astfel au scăpat creştinii. Spre dimineaţă au plecat certându-se spre Sihla. În iarna lui 1944-1945, tâlharii ne-au vizitat de mai multe ori şi au luat tot ce era mai bun“.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024