A fost 15 ianuarie 2017. Acum 167 se năștea, la Botoșani, Mihail Eminovici (Mihai Eminescu), poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
Este cel ce ne-a încântat copilăria cu Luceafărul, Somnoroase păsărele, Povestea Codrului, Când marea, Când privești oglinda mărei. A iubit marea. Și pentru că a iubit marea, poetul nepereche are un bust la malul mării. Sculptat de Oscar Han, lucrarea fiind începută în anul 1930 și terminată în 1934.
Bustul lui Mihai Eminescu din Constanța, turnat în bronz, este amplasat lângă Farul Genovez, pe un soclu din travertin, cu înălțimea de trei metri. Acolo pe unde se plimba poetul, în iunie 1882, când a poposit pe malul Mării Negre, locuind zece zile în mansarda de la „Hôtel d'Angleterre” din Constanța.
Pe locul hotelului, demolat în 1906, se află în prezent Hotelul „Intim”, ridicat în 1906-1909, pe strada Nicolae Titulescu nr. 9, declarat monument istoric, pe a cărui fațadă este montată o placă memorială, cu următorul conținut:
Inițiativa ridicării unui monument al lui Eminescu la Constanța au avut-o profesoara, scriitoarea și traducătoarea Zoe Verbiceanu și avocatul, publicistul și poetul I.N. Roman, care îl cunoscuse în tinerețe pe Eminescu. Cei doi au constituit, în 1931, un comitet numit „Pro-Eminescu”, ce a desfășurat, timp de trei ani, o utilă și bogată activitate de popularizare a operei eminesciene și de strângere a fondurilor necesare ridicării monumentului.
Inaugurarea statuii a avut loc la ora 13:15, pe data de 15 august 1934, în prezența regelui Carol al II-lea și a fiului său, principele moștenitor Mihai, care se aflau la Constanța cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei.
În anul 2010, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la nașterea poetului pe latura sudică a ansamblului de coloane ce încadrează statuia a fost fixată în piatră o placă de bronz, cu efigia poetului în altorelief, sub care este înscris textul:
”În amintirea poetului mării, Mihai Eminescu 15 ianuarie 1850-15 iunie 1889 Făuritorul limbii și conștiinței naționale românești, evocator al pământului dobrogean la 160 de ani de la naștere
15 ianuarie 2010 Consiliul Județean Constanța Liga culturală pentru unitatea românilor de pretutindeni.”
În martie 2011 a fost furată efigia masivă din bronz de pe soclu, pe care era înscris numele poetului, cu toate că în zona unde este amplasat monumentul există două posturi ale gardienilor publici, iar în spatele statuii se află și un post al poliției militare care asigură paza Comandamentului Flotei.
Și la Constanța ca pretutindeni.
Nu că ar scuza cu ceva sau ar diminua din efectele vandalizării bustului lui Eminescu, dar situația din noaptea de 4/5 martie 2011, de la Constanța, nu este singulară în România.
La Galați, de exemplu, cea mai veche statuie din țară, ridicată în 1911, în memoria marelui poet a fost vandalizată de vreo 30 de ori. Cineva anume fura, mai mereu, mâna statuii lui Eminescu. La un moment dat, în apropierea evenimentelor legate de viața poetului autoritățile, precaute, o țineau sub cheie de frica vandalizării.
În noiembrie 2015, a a fost vandalizat bustul din Parcul Cancicov, din Bacău. Aici persoane necunoscute au mâzgălit, cu roșu, placa pe care este scris numele poetului.
Se pare ca actul de vandalism este opera unei tinere supărată pe subiectul Eminescu de la Bacalaureat, deoarece s-a folosit ruj rosu cu care s-a scris cuvantul “Teroare” sub numele poetului. Asta chiar dacă evaluarea națională se încheiase demult se pare că tânăra atunci și-a amintit de poveste.
Un altul, tot la Bacău, a scris pe placa de jos a bustului, cu creionul:
“Doamne Isuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluiește și iartă pe robul tău Mihail Eminovici si Veronica Micle”. și semna cu numele de Nicu.
Nici tânăra nici Nicu nu au fost găsiți până acum.
În iunie 2013, statuia din Hilboca, Cernăuți a fost decapitată, cu două zile înainte de dezvelire. La Cernăuți, ca și în alte cazuri, capul statuii a fost găsit, făptașii ba. Acestea nu sunt decât câteva din situațiile foarte cunoscute de vandalizarea ststuilor lui Eminescu. Câte or fi însă... (Sursa: Ziua News)
Zeci de vitezomani AMENDAȚI de polițiști la Botoșani: S-au reținut câteva permise - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Farmacia Anca, aproape de copii! Petrecere magică de Halloween cu paradă de costume și multe premii
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Un primar confirmă, apometre lăsate necitite cu anii de către Nova Apaserv: Fraților, eu nu am furat
Gabriela Erdic
Oct 31, 2024
Pregătiri pentru iarnă: De la utilaje și tone de sare la locuri de cazare - MESAJUL pompierilor
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Dezvoltare personală pentru copii: descoperire de sine și progrese în socializare
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024