Și anul viitor botoșănenii care dețin clădiri sau terenuri lăsate într-o avansată stare de degradare vor plăti impozite cu 400% mai mari.
Consilierii locali au dat undă verde pentru supraimpozitare.
...pentru cel puțin zece clădiri sau terenuri din municipiul Botoșani neglijate de proprietarii din acte.
Din acest motiv, în baza unei Hotărâri de Consiliu Local, Primăria mărește impozitele până la remedierea problemelor.
Lucru care s-a întâmplat de altfel și anul trecut.
Vizat a fost și proprietarul unui imobil din Bulevardul Mihai Eminescu care deși nu este monument istoric se află construit în aria de protecție a unuia.
A contestat în instanță decizia de supraimpozitare pe care a primit-o prin intermediul Direcției de Taxe și Impozite Locale (DITL).
„În anul 2023 ați dat o hotărâre prin care mi s-au mărit taxele și impozitele, am făcut în instanță și la ora actuală încă se judecă, pe rol. Am depus cerere pentru demolare, nu mi se dă să o demolez, nu e patrimoniu, nu e nimic, ne judecăm pe fondul acesta. Și acum iar mi se mărește”, a transmis tânărul care a cerut să ia cuvântul în fața consilierilor locali.
I s-a răspuns că are aceleași obligații pentru că proprietatea sa se află în apropierea unui monument istoric.
Lăcrămioara Constantinescu, arhitect șef interimar
„Face parte din zona de protecție, avem o fișă de clădire cu valoare de patrimoniu care ar trebui să fie propusă spre clasare și care recomandă să fie reabilitată, în niciun caz desființată. Noi v-am trimis o dată o fișă cu aviz de oportunitate nefavorabil”
Iritat cât se poate, proprietarul clădirii din bulevard a replicat că este mai degrabă o decizie subiectivă în privința lui: „faceți așa că sunt de la PNL” și a „promis” că va căuta în oraș toate clădirile Primăriei care sunt degradate.
Andrei Amos, consilier local PNL
„Din moment ce există un proces pe rol, nu mi se pare firesc ca noi să intervenim și să mărim taxele și impozitele pe aceeași clădire. Cred că normal ar fi să vedem care este finalitatea acestui proces după care putem mări impozitul pe clădire, mi se pare logic”,
Secretarul general al Primăriei a explicat că nu există la acest moment un precedent de la instanță ca un titlu executoriu să aibă valoare pentru Primărie și din acest motiv consideră că este prejudiciat bugetul local.
Însă a arătat și că fiecare are dreptul să se adreseze instanței.
Oana Chițanu, secretarul general al Primăriei
„Hotărârea care este atacată în instanță privește majorarea taxei aferentă anului care se încheie la 31 decembrie 2024. Ceea ce este în proiectul de hotărâre este valabil pentru la anul, deci sunt două perioade fiscale diferite, doi ani fiscali, noi nu putem decide decât pe an fiscal”,
S-a solicitat supraimpozitare pentru o clădire monument istoric din strada Octav Băncilă, un teren cu clădire din strada Cornișa, un monument istoric de pe Maxim Gorki, un teren un Manolești Deal, un alt monument istoric din IC Brătianu, o clădire de pe strada Ion Simionescu, alta de pe Aleea Parcul Tineretului și Casa Manolache Iorga de pe Pietonalul Unirii care datează de la mijlocul secolului XIX.
Cei care le dețin vor plăti în 2025 impozite mai mari cu 400%.
„Contele de Monte Cristo” ajunge la Happy Cinema Botoșani – PROGRAMUL săptămânii
Redacția Botoșăneanul
Dec 20, 2024
ASTĂZI: Circulație deschisă pe un lot al Autostrăzii Moldovei
Redacția Botoșăneanul
Dec 20, 2024
Șofer ajuns la spital după o ciocnire violentă între un camion și o mașină
Redacția Botoșăneanul
Dec 20, 2024
Funcționarii Primăriei acuzați de rea credință la supraimpozitarea clădirilor private
Gabriela Erdic
Dec 20, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile