Sunt meciuri grele și în PNL Botoșani, nu doar în PSD pentru stabilirea candidaților la alegerile parlamentare. Liberalii nu se pot pune deocamdată de acord nici măcar asupra modul de desemnare a membrilor ce vor fi sprijiniți de organizație.
Comitetul Județean Executiv (CJE) s-a întrunit miercuri într-o ședință care a început ziua și s-a terminat spre noapte, fără să se ia însă o decizie concretă. Neînțelegerile dintre vechii PNL-iștii și foștii PDL-iști sunt tot mai evidente și cu toate că teoretic formează un singur partid, continuă să acționeze ca două structuri distincte.
După ce au pierdut președințiile filialei județene, plus tineret și femei, PNL-iștii refuză să mai cedeze în fața ex-portocaliilor. Ei susțin o împărțire clară a locurilor eligibile între PNL și PDL, primul de la Senat și al doilea de la Camera Deputaților pentru ei și primul și al treilea de la deputați pentru PDL. Ba mai mult, vor ca și votul să fie făcut pe două liste separate, iar cei care întrunesc cele mai multe sufragii de la cele două foste formațiuni să ocupe pozițiile eligibile în ordinea numărului de voturi obținute. De asmenea, doresc ca în CJEx să se ia hotărârile importante. Aceasta și pentru că vechii PNL-iști au majoritatea în CJEx, joi făcând o demonstrație de forță și reușind să o aducă la ședință inclusiv pe Roxana Anușcă, dispărută de multă vreme din peisajul politic.
De cealaltă parte, foștii PDL-iști vor ca deciziile să fie luate de Consiliul Județean de Coordonare, structură care numără peste 400 de membri, toți candidații să fie trecuți pe o listă, iar cei care adună cele mai multe voturi, indiferent de vechea apartenență politică, să câștige nominalizările. Pe o asemenea modalitate vechii PNL-iști riscă însă să piardă orice loc eligibil.
Și aceasta deoarece din 22 de candidați, atât câți s-au înscris, foștii PDL-iști au doar 6, iar vechii PNL-iști 16. În aceste condiții, voturile PNL-iștilor tradiționali s-ar distribuit la mult mai mulți membri de partid, iar ex-PDL – iști ar dobândi toate pozițiile eligibile.
De altfel, o mare problemă o constituie tocmai avanlanșa de intrați în cursa internă și mai exact data la care au făcut-o. Inițial, liberalii hotărâseră ca 21 august să fie ziua limită de depunere a candidaturilor. Până atunci se înscriseseră 15 persoane, numai că și după această dată s-au recepționat candidaturi, pe care secretarul general Stelian Pleșca le-a înregistrat. Unii liberali i-au reproșat că a făcut acest lucru în ciuda deciziei luate de partid, el însă ar fi explicat că le-a înregistrat cu data la care au fost făcute și că partidul decide dacă sunt sau nu acceptate.
Astfel, după data limită s-au mai înscris, printre alții, Gheorghe Sorescu și Ionică Nechifor. În septembrie s-au primit alte cereri. Una dintre marile surprize o constituie intrarea în cursă a lui Dumitru Bălan, administratorul de la SC Microbuzul SRL, despre care unii liberali au aflat acum cu mare surprindere că este liberal. O altă candidatură vine din partea primarului de Dângeni, Cătălin Rotundu,. Primarii din PNL ar încerca o mișcare asemănătoare celei derulate de Lucian Trufin în PSD și anume să coaguleze aleșii locali pentru a susține unul dintre ei pentru Legislativ. O altă cerere neașteptată a venit din partea lui Constantin Bursuc, actual consilier județean, fost viceprimar de Dorohoi în prima parte a legislaturii trecute.
La amintita ședință, prezidată de Cătălin Flutur, s-a reușit doar să se stabilească norma de reprezentare la Consiliul Județean de Coordonare, însă nu s-a hotărât ce și cum se va vota acolo. De aceea, cel mai probabil, va fi convocat un nou CJEx.
Oricum, pentru a salva aparențele, vechii PNL-iștii și foștii PDL-iști, au convenit de principiu să organizeze astăzi o conferință de presă în care să arate că totuși în organizație nu există disensiuni.
Șofer prins la plimbare puțin „pilit”: A plecat cu Poliția la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Un cunoscut restaurant se închide după 10 ani, va fi înlocuit cu un nou proiect
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024