Luptă acerbă pe funcţii în filiala PDL. Apropierea alegerilor de la judeţ au tensionat mult activitatea democrat-liberalilor, iar conflictele izbucnite la scrutinul de la municipiu par să nu fi fost decât preludiul celor de la judeţ. Miza nu este funcţia de preşedinte, ci posturile de prim-vicepreşedinte şi secretar general.
Tabăra Buhăianu - Tabăra Achiţei
Conform unor membri importanţi de partid, s-ar fi creat două tabere: una în jurul lui Cătălin Buhăianu, iar cealaltă ar fi coordonată de Cristian Achiţei. Acesta din urmă pare să nu se fi împăcat nici până la această dată cu faptul că în 2008 a fost trimis să candideze pe Colegiul Săveni, acolo unde şansele de a prinde un mandat de parlamentar într-o competiţie cu Florin Ţurcanu erau foarte reduse
(„Am fost trimis în exil la Săveni”, a afirmat
Achiţei la conferinţa de alegeri de la municipiu) şi l-ar fi împins în faţă pe primarul de Pomârla Dumitru Chelaru să candideze pentru unul din cele două posturi de prim-vicepreşedinte. Ar conta pe sprijinul organizaţiilor din Săveni şi ar fi reuşit să atragă de partea sa şi pe cele din Dorohoi, prin şefa colegiului Rodica Huţuleac. De cealaltă parte, Cătălin Buhăianu nu poate miza deocamdată foarte clar pe filiala de la municipiu, acolo unde se regăseşte cea mai mare parte a colegiului său şi cei mai mulţi delegaţi. Abia la finele acestei săptămâni filiala de la municipiu va avea o şedinţă în care se va dezbate problema sprijinului acordat unui anume candidat. În expectativă s-ar afla deocamdată deputaţii Stelică Strugaru şi Nicolae Rebenciuc, coordonatorii colegiilor Darabani şi Săveni.
Deputaţii Strugaru şi Rebenciuc ar înclina balanţa
Cum sunt deocamdată două funcţii de prim-vicepreşedinţi şi numai doi candidaţi conflictul ar trebui să se stingă. Problema este că „tabară Buhăianu” consideră că funcţia în cauză este una mult prea mare pentru primarul de Pomârla, chiar şi în condiţiile în care a obţinut cele mai bune rezultatele din judeţ la alegerile prezidenţiale din 2009. Pe de altă parte, „tabăra Achiţei”, acuzată că „se strânge seara la partid şi îşi numără voturile”, nu acceptă nici o negociere care nu porneşte de la Chelaru prim-vicepreşedinte. De altfel, Cătălin Flutur, de la care se aşteaptă să concilieze cele două tabere, i-ar fi propus lui Achiţei postul de secretar general, numai că acesta ar fi condiţionat răspunsul pozitiv de posibilitatea de a-şi alege singur secretarii executivi cu care va lucra, iar Chelaru să fie prim-vicepreşedinte.
Părţile nu exclud intrarea parlamentarului Strugaru în competiţie pentru un post de prim-vicepreşedinte, care să facă echipă cu una din tabere şi să încline astfel balanţa.
Flutur ar fi cerut avizul pentru candidatură
Pe de altă parte, Cătălin Flutur s-ar fi deplasat joi la Bucureşti pentru a depune cererea în vederea obţinerii avizului Biroului Permanent Naţional pentru candidatura la preşedinţia filialei judeţene. Se aşteaptă ca odată cu primirea acestuia negocierile să avanseze şi să se ajungă la un numitor comun. În caz contrar ambele tabele ameninţă să facă spectacol la conferinţa judeţeană de alegeri din 17 aprilie.