Într-un oraș în care cel mai mare zgomot de pe stadion este produs în marea parte a meciurilor de spartul semințelor, noua arenă pe care Primăria Botoșani dorește să o construiască s-a opintit într-un studiu de acustică.
La începutul lunii octombrie, o delegație a municipalității condusă de primarul Cosmin Andrei a participat la o ședință pre – CTE (Consiliul Tehnico - Economic) la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).
Următoarea etapă ar fi trebuit să fie avizarea investiției în CTE-ul ministerului.
Doar că, între timp, Primăriei i s-a cerut de către MDLPA prin Compania Națională de Investiții (CNI), să mai efectueze un studiu de sunet, necesar mai ales pentru că Stadionul Ion Bordeanu, așa cum va fi denumit după reconstrucție, va fi ridicat pe locul actualului ”Municipal”, adică într-o zonă relativ centrală a urbei, cu multe blocuri alăturate.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
”Au mai cerut o serie de modificări la documentația tehnică. Am transmis proiectanților să facă aceste modificări. Un studiu de sunet în ceea ce privește acustica stadionului, dacă respectă normele. Au cerut acest studiu. Am transmis proiectantului, facem acest studiu. Am revenit cu solicitare către Federația Română de Fotbal să ne dea odată avizul. Îl mai solicitasem cu ceva timp în urmă. Este necesar un aviz de la FRF - și această problemă este rezolvabilă – ca să putem intra în Guvern cu indicatorii tehnico-economici”.
La jumătatea lunii noiembrie se aștepta de la proiectant o estimare a timpului privind întocmirea studiului menționat.
Prezenți luna trecută la ”Botoșăneanul TV”, primarul Cosmin Andrei și administratorul public Mircea Magdalena nu au avansat un termen privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici în Guvern.
Primăria Botoșani a depus în aprilie 2023 la CNI documentația pentru edificarea noului stadion, însă de atunci i se solicită noi și noi acte, timp în care Guvernul aprobă investiții de calibru în baze sportive din orașe care au echipe abia în al treilea eșalon fotbalistic.
Pe 7 noiembrie, MDLPA a anunțat că, la propunerea ministerului, Executivul a aprobat în ședință indicatorii tehnico-economici pentru construirea unor stadioane moderne în Brașov și Bistrița. Cele două municipii nu au cluburi nici măcar în Liga 2.
Toate acestea se întâmplă în condițiile în care o mulțime de demnitari de nivel înalt, de la fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, la prim-ministrul Marcel Ciolacu au promis sprijin pentru acordarea finanțării de circa 34 de milioane de euro necesare construcției noii arene.
Mai mult, începând cu luna septembrie MDLPA îl are secretar de stat pe botoșăneanul Eduard Mititelu, iar Valeriu Iftime, care prin grupul ”Elsaco” controlează FC Botoșani, a devenit președinte al Consiliului Județean.
Secretarul de stat botoșănean de la MDLPA a arătat că, la scurt timp după numirea în funcție, a organizat acel pre-CTE la care au participat și reprezentanții municipalității, unde s-a constatat că, printre altele, la documentația depusă de Primăria Botoșani mai este necesar un studiu de sunet, precum și un aviz de la FRF.
Eduard Mititelu, secretar de stat MDLPA
”E simplu. Am primit documentația de la CNI și a doua zi am introdus-o în minister, în ședința pregătitoare de Comitet Tehnico - Economic. Este ședința în care se discută deschis pe proiect, iar observațiile care se emit după aceea sunt rezolvate și în ședința de CTE. Dacă sunt îndeplinite lucrurile care s-au menționat la ședința pregătitoare, trece proiectul. Stadionul a primit o serie de observații, printre care și necesitatea de a atașa și avizele pe care le-au primit, printre care și avizul FRF”.
De ce este necesară această lucrare privind zgomotul?
Eduard Mititelu, secretar de stat MDLPA
”Stadionul este în centrul orașului și avem și vecini, persoane fizice, sunt blocurile de lângă. Este necesar un studiu de sunet în care se arate clar cum o să limiteze sunetul pentru cei care sunt în afara stadionului ca să nu fie deranjați. Toate aceste observații le-au primit în aceeași zi în care a fost ședința, am fost și eu la ședință cu ei și acum așteptam răspunsul de la dl primar. FRF-ul așteaptă, nu știu dacă a primit între timp adresa prin care să le solicite avizul. Eu cum primesc observațiile - cel de sunet este cam cel mai greu punct, restul sunt elemente de formă ale proiectului care nu ar trebui să dureze foarte mult - mă duc în următoarea ședință de CTE, cu proiectul stadionului. Mingea este la Primărie”.
Dacă CTE-ul își dă avizul, documentația intră într-o comisie interministerială și dacă este aprobată se promovează o Hotărâre de Guvern cu indicatorii tehnico-economici ai investiției.
Mircea Magdalena, administrator public
”Dl Iftime se leagă de subiectul acesta. Toată povestea cu Stadionul Municipal era mult înainte ca dl Iftime să intre în politică. Dl primar, îmi amintesc că recent, când a fost la București cu documentația pentru Stadionul Municipal, cineva l-a întrebat de ce nu își lasă bagajul în mașină? Dar, de fapt, aceea era toată documentația pentru Stadionul Municipal. Avea câteva kilograme”.
Astfel s-a ajuns în situația ca după un an și opt luni de la depunerea documentației la CNI, indicatorii tehnico-economici ai investiției să nu fie trimiși la Guvern și să nu existe nici măcar un orizont de timp până când vor ajunge pe masa Executivului.
De altfel, în direct la ”Botoșăneanul TV” edilul șef a dat de înțeles că problema nu este neapărat una administrativă.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
”Dar nu vă ascund că această investiție comportă și o negociere politică. Vom vedea cum decurg lucrurile pentru că este o decizie ținând cont de valoarea investiției”.
Ca să vă puteți face o imagine, vă spunem că pentru stadionul din Bistrița, durata de proiectare a obiectivului de investiții este de 6 luni, iar cea de execuție de 30 de luni, ceea ce înseamnă 3 ani. Aceasta dacă nu vor exista contestații la licitații și constructorul va executa lucrarea la timp, ceea ce în România a devenit o raritate.
Astfel, dacă bistrițenii, care au deja aprobați indicatorii, trebuie să aștepte în varianta optimistă anii 2027 – 2028 pentru finalizarea noului stadion, la Botoșani, care nici măcar nu are indicatorii aprobați în Guvern, este clar că nu putem vorbi despre o nouă arenă mai devreme de 2028.
În administrația publică locală este cunoscut însă faptul că atunci când un minister dorește să întârzie ”sine die” o investiție, solicită la nesfârșit alte și alte documente, după care precizări la răspunsurile primite și tot așa în așteptarea semnalului politic privind promovarea investiției și alocarea finanțării.
Semnal care, dacă nu a venit nici în 2024, an cu patru runde de alegeri, ce șanse ar putea fi să vină în 2025 sau 2026?
În tot acest timp unele autorizații, avize și acorduri expiră și trebuie obținute altele. Totodată, sumele estimate inițial se tot majorează din cauza scumpirii prețurilor și creșterii salariilor.
Cu puține excepții, precum stadionul din UTA, construit cu bani de la bugetul local și cel de la Sfântu Gheorghe, ridicat cu fonduri de la guvernul maghiar, noile arene din România au fost edificate cu finanțare de la Guvern prin MDLPA și CNI.
Valoarea noului stadion de la Botoșani a fost estimată la 34 de milioane de euro, bani pe care Primăria nu îi are, în timp ce Uniunea Europeană nu are linii de finanțare pentru arene de acest tip.
Astfel, singura soluție o reprezintă susținerea investiției de către Guvern prin MDLPA și CNI.
Principalele date despre noul stadion: Gata propunerea tehnică pentru noul stadion: Tribune integral acoperite, loje pe etaje, 500 de locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Discuția pe această temă o puteți vedea în materialul video de mai jos, începând cu minutul 10:55
Un șofer din Botoșani a dat de necaz la vecini după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
COD GALBEN prelungit pentru mai multe localități din Botoșani – LISTA
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
Mega Image, planuri ambițioase după ce a cumpărat magazinele Profi
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
O fostă candidată la Camera Deputaților susținută pentru șefia Spitalului Județean
Gabriela Erdic
Jan 27, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile