În cadrul serviciului Sănătate şi Securitate în Muncă în cursul trimestrului I al anului 2012 au fost controlate preventiv peste 360 de unităţi. Au fost verificate în vederea autorizării un număr de 12 unităţi. Au fost rezolvate 6 sesizări, şi aplicate 994 sancţiuni contravenţionale, din care 12 amenzi în valoare totală de 78.500 lei şi 982 avertismente. Au fost cercetate 28 de evenimente.
În ceea ce priveşte raportarea acţiunilor desfăşurate în trimestrul I, din programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii, inspectorii muncii au derulat o serie de acţiuni cum ar fi:
Campanie Naţională privind verificarea realizării efective a evaluării riscurilor în
Intreprinderile Mici şi Mijlocii . Au fost efectuate controale la 291 unităţi, au fost aplicate 2 amenzi şi 350 avertismente, cuantumul amenzilor aplicate fiind de 20.000 lei. Dintre deficienţele constatate - neefectuarea revizuirii periodice a evaluării riscurilor în cazul începerii unor activităţi noi, instrucţiunile proprii elaborate nu acoperă fiecare loc de muncă şi nu ţin cont de evaluarea riscurilor.
Campania de monitorizare privind implementarea legislaţiei naţionale care transpune legislaţia comunitară din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost verificaţi 291 agenţi economici, fiind aplicate 374 avertismente şi 3 amenzi în valoare de 34.500 lei. Dintre deficienţele constatate- lipsa instrucţiunilor proprii necesare instruirii lucrătorilor, - lipsa verificării periodice a instalaţiilor sub presiune şi a instalaţiilor de ridicat, - nesemnalizarea căilor de circulaţie unde există riscul căderii lucrătorilor.
Controlul modului de utilizare a echipamentelor de muncă precum şi respectarea tehnologiilor în parchetele de exploatare şi pe drumurile forestiere. Au fost controlate 6 unităţi, aplicate 23 avertismente şi o amendă în valoare de 4.000 lei. Dintre deficienţe – lipsa evaluării riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, - neîntocmirea planului de prevenire şi protecţie bazat pe evaluarea riscurilor,- lipsa elementelor de semnalizare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la nivelul parchetelor de exploatare.
Verificarea modului în care agenţii economici din confecţii, textile, pielărie respectă prevederile legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost verificate 4 unităţi şi au fost dispuse 21 avertismente. Dintre deficienţele constatate - nerevizuirea planului de perevenire şi protecţie pentru posturile de lucru aparţinând grupurilor sensibile, - utilizarea fişelor individuale de instructaj, neconforme.
Verificarea modului în care agenţii economici din domeniul de activitate telecomunicaţii şi reţele prin cablu, respectă prevederile legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost verificate 3 unităţi, aplicate 11 avertismente. Dintre neconformităţi – lipsa evaluării riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, - lipsa autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere al protecţiei muncii, - neefectuarea controlului medical periodic pentru confirmarea/infirmarea aptitudinii în muncă a lucrătorilor.
Verificarea modului în care agenţii economici respectă prevederile legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în activitatea de fabricare a mobilei. Au fost verificate 4 unităţi şi aplicate 16 avertismente. Dintre neconformităţi – nerevizuirea periodică a evaluării riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, - neadaptarea planului de prevenire şi protecţie la noile riscuri identificate.
Verificarea modului în care agenţii economici respectă prevederile legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la utilizarea instalaţiilor de ridicat şi sub presiune aflate sub incidenţa ISCIR. Au fost verificate 15 unităţi şi aplicate 44 avertismente. Dintre deficienţe – neefectuarea verificărilor ISCIR la data scadentă a echipamentelor tehnice pentru ridicat şi transport, - neefectuarea verificării tehnice periodice a instalaţiilor sub presiune.
Supravegherea pieţei produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii, conform programului sectorial pentru anul 2012, solicitat de Comisia Europeană. Au fost verificate 9 unitaţi, aplicate 9 avertismente. Dintre deficienţe – declaraţiile de conformitate neîntocmite conform legii.