331 de animale (oi, capre, miei și iezi) au pierit într-un incendiu produs pe raza localității Viișoara Mică. Scrum s-a făcut și construcția care le adăpostea.
Atât spune proprietarul că a pierdut pentru că a dat foc unor resturi vegetale din apropierea saivanului, aflat în câmp, și a plecat acasă. S-a întâmplat în această după - amiază.
Vântul care suflă cu putere a favorizat extinderea flăcărilor, iar cantitatea mare de materiale combustibile a întreținut arderea.
Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor au intervenit pompierii militari din Darabani, Săveni și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Viișoara și Darabani, cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, mai bine de două ore.
Pompierii au reușit să mai salveze cinci capre și 10 baloți de fân.
Și la Nicșeni, un cal a pierit pierit într-un incendiu generat tot din cauza unui foc aprins pentru distrugerea resturilor vegetale și scăpat de sub control. Flăcările au cuprins un adăpost de furaje și grajdul unde era animalul. Pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Nicșeni au stins incendiul înainte de a se extinde la celelelate clădiri din gospodărie.
La Havârna, un grajd, o magazie și 10 baloți de fân au ars din aceeași cauza.
Incendii de vegetație uscată au mai fost astăzi și la Cordăreni, Tudor Vladimirescu și Avrămeni.
Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă, dacă nu se impune ca o măsură, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători.
❗Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale:
1️⃣Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă contravenţională, al cărei cuantum este cuprins între 3.000 - 6.000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 - 50.000 lei persoane juridice;
2️⃣ Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
În condiţiile în care se obţin toate aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, cetățenii trebuie să respecte următoarele reguli şi măsuri preventive:
Peste o sută de kilograme de pește confiscate de polițiști: Bărbat prins cu nereguli la control
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Mai mulți botoșăneni rămân în continuare FĂRĂ apă: Anunțul Nova ApaServ
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Botoșani, județul cu cei mai puțini angajați din Moldova: Este al treilea pol al sărăciei în România
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Șofer oprit pe bulevard și lăsat FĂRĂ permis : Comportamentul l-a dat de gol
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024