Sute de cazuri de copii se nasc anual prematur. La secția de Obstetrică și Ginecologie Botoșani, potrivit statisticilor în anul 2012 s-au născut înainte de termen 312 bebeluși. Comparativ cu anul precedent, în 2013 s-a simțit o ușoară scădere a nașterilor premature, numărul acestora ajungând până la 240.
Potrivit medicilor ginecologi, o naștere prematură poate aduce după sine probleme foarte mari pentru bebeluș. El se poate naște cu diferite probleme de sănătate, iar una dintre bolile cele mai grave, care provoacă și decese în rândul copiilor născuți prematur este boala membranelor hialine.
” Dacă se naște copilul înainte de 34 de săptămâni, are alveolele închise, ele rămân pline cu lichid amniotic și atunci copilul se naște dar, nu mai are cum să respire și rezistă 14-24 de ore, după care se stinge. Există un medicament sub forma de spray și dacă bebelușul primește acest surfactant atunci îi permite organismului să poată deschide alveolele și să se umple cu aer însă e foarte scump”, a spus
Gina Puflea, șefa Secției de Obstetrică și Ginecologie. Medicamentul care ar salva bebeluși născuți cu această boală ajunge undeva la 3.000 de lei o singură doză.
De asemenea, medicul ginecolog a precizat și faptul că, de obicei există o predilecție pentru feții de sex masculin născuți înainte de 37 de săptămâni prin cezariană.
”Cât am fost la Spitalul Județean am încercat să achiziționez un medicament care se numește surfactant și ajută copiii prematuri să poată respira. Atunci mi-au spus clar că nu ne putem permite să achiziționăm așa ceva. Am să discut cu cei care funcționează ca voluntari și să vedem o posibilitate prin care s-ar putea achiziționa și la Maternitate, pentru că într-adevăr avem mulți copii născuți prematuri și mulți se pierd prin această boală ”, a mai spus
Gina Puflea.
O altă șansă pentru micuții născuți prematur ar fi administrarea unui medicament numit dexametazonă, viitoarelor mămici. Însă acesta ar trebui să fie luat cu 48 de ore înainte de naștere, iar medicii specialiști spun că nu toate viitoarele mămici se prezintă la doctor pentru monitorizare pe toată perioada sarcinii, iar medicul care asistă la naștere nu știi despre problemele cu care se va naște fătul.
(A.D)
[[banner]]
CITEȘTE:
Sexul la vârste fragede îmbolnăveşte tinerele din Botoşani