O seară caldă de vară, un eveniment așteptat după un an de pandemie și sute de botoșăneni care, până târziu în noapte, au petrecut minute întregi în trei dintre muzeele județului.
Sâmbătă, 12 iunie 2021, între orele 18.00 și 23.00, s-a derulat și la Botoșani evenimentul cultural Noaptea Muzeelor, în cadrul celui organizat anual la nivel european sub patronajul Consiliului Europei, UNESCO, Consiliului Internațional al Muzeelor și Rețeaua Națională a Muzeelor din care și instituția noastră face parte.
În acest an au putut fi vizitate trei unități muzeale din județ: Muzeul de Etnografie Botoșani, Muzeul ”Ștefan Luchian” Ștefănești și Muzeul de Științele Naturii Dorohoi.
La Muzeul de Etnografie s-a vizitat expoziția de bază, dar și o expoziție temporară de artă plastică intitulată „Marcel Olinescu – Univers rural. Univers mitologic”, expoziție care îl readuce în fața publicului pe unul dintre artiștii reprezentativi ai județului nostru, atât prin valoarea, cât și prin tematica lucrărilor sale. Muzeul ”Ștefan Luchian” Ștefănești a propus publicului vizitarea expoziției permanente, dar și un recital de poezie eminesciană, urmat de vizionarea filmului artistic ”Ștefan Luchian” în regia lui Nicolae Mărgineanu. La Muzeul de Ştiințele Naturii Dorohoi publicul a vizitat cele două expoziții permanente ale muzeului, cea de științele naturii, respectiv Galeriile de Artă Contemporană sticlă – porțelan, precum și expoziţia temporară intitulată „Cromatica sufletului...” , a artistei Maria Mirela Zlei, cu lucrări de artă plastică executate în diverse tehnici.
Potrivit lui Aurel Melniciuc, managerul Muzeului Județean de Istorie Botoșani, în toate cele trei muzee a fost un aflux de vizitatori neașteptat pentru organizatori, având în vedere contextul pandemic. Accesul vizitatorilor a fost gratuit și s-au respectat măsurile de protecție sanitară în vigoare.
Din motive de siguranță a vizitatorilor, Muzeul Județean de Istorie nu a putut fi vizitat în această ediție, organizatorii deschizând în schimb ușa Muzeului de Etnografie din municipiul Botoșani.
”De această dată, pentru a asigura o mai bună siguranță a vizitatorilor am decis să nu ținem deschis Muzeul de Istorie, ci să deschidem punctele ceva mai mici, asigurând astfel un circuit mai bun, dar și o siguranță a vizitatorilor, în condiții de pandemie. De aceea sunt deschise Muzeul de Etnografie, Muzeul „Ștefan Luchian” din Ștefănești și Muzeul de Științele Naturii din Dorohoi, unde avem deja un numeros public vizitator”,
Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean de Istorie Botoșani
Botoșănenii au răspuns invitației, mai ales că vremea a fost una prielnică. Atât la Botoșani, cât și la Dorohoi și Ștefănești, publicul fiind format atât din adulți, cât și din copii.
”Lumea este dorită de atracții culturale, poate și din cauză că anul trecut instituțiile muzeale au fost închise. La Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești au fost grupuri de copii care au vizionat filmul despre Ștefan Luchian, au fost și recitaluri de poezie eminesciană, urmează și alte activități specifice colegilor noștri. La Muzeul de Științele Naturii din Dorohoi avem informații că sunt cam 300 de vizitatori până la această oră, și la Muzeul de Etnografie avem doritori care vor să vadă exponatele acestui muzeu”,
Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean de Istorie Botoșani
Mulți copii, însoțiți de părinți sau de bunici, tineri ținându-se de mână, bătrâni întârziați în întunericul serii de iunie, chiar și doi jandarmi dornici să ia pulsul cultural al orașului au intrat sâmbătă seara în Muzeul de Etnografie din municipiul Botoșani.
O seară care a depășit așteptările unității muzeale, dar care arată că botoșănenii au nevoie de cultură, de momente care să adauge cotidianului fărâma de frumos. Chiar dacă a fost singura unitate muzeală deschisă în municipiul Botoșani, la Muzeul de Etnografie a fost mobilizat întreg personalul pentru ca publicul vizitator să beneficieze de întreaga atenție.
Laura Tocariu, șef Secția de Artă plastică - Etnografie din cadrul Muzeului Județean Botoșani, spune că, după un an de pandemie, reacția publicului a fost una neașteptată.
”Noaptea Muzeelor după un an de pandemie a început timid. Cel puțin așa a părut în prima oră. După care oamenii și-au reintrat în normalitatea pe care toți au căutat-o în perioada aceasta și, după cum ați văzut, muzeul a fost continuu plin. Nu supraîncărcat, dar vizitatori au fost. Ne bucură foarte mult acest lucru, este exact ceea ce ne-am dorit: să convingem oamenii că și lookdown-ul nu e obligatoriu să fie total”,
Laura Tocariu, șef Secția de Artă plastică - Etnografie
Anul trecut a fost organizată Noaptea Muzeelor, dar mult mai târziu decât luna mai, în luna noiembrie, și în variantă online. Revenirea în muzeu a fost una prudentă, din cauza condițiilor impuse de pandemie, însă puțin câte puțin temerile au dispărut și a rămas bucuria reîntâlnirii cu publicul.
”Acum, când ne întâlnim față în față cu publicul nostru, recunosc, am fost și noi puțin temători. Nu știam cum se va derula afluxul acesta de public. Este un eveniment care implică o participare mai mare decât la un vernisaj, de exemplu, astfel că a fost o problemă de ordin sanitar. Era oarecare strângere de inimă, dar lucrurile sunt în regulă, păstrăm regulile, suntem responsabili și păstrăm distanța, și ne bucurăm că revenim încet-încet la ceea ce ne dorim noi, să valorificăm patrimoniul etnografic în folosul publicului”,
Laura Tocariu, șef Secția de Artă plastică - Etnografie
În ciuda restricțiilor, în 2021 s-a optat pentru deschiderea ușilor în muzee, chiar dacă evenimentul are loc și în acest an cu oarece întârziere.
”Noaptea aceasta a muzeelor, care oricum este puțin întârziată, ea ar fi trebuit să fie în jurul datei de 18 mai, când este Ziua Internațională a Muzeelor, este de fapt o sărbătoare a noastră, a tuturor. A publicului în primul rând, și a noastră, a lucrătorilor din muzee”,
Laura Tocariu, șef Secția de Artă plastică - Etnografie
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024