În ambulatoriul de specialitate, pe specializarea neuropsihiatrie infantilă sunt consultați lunar în jur de 300 de copii.
Potrivit medicului Laura Jijie din ce în ce mai mulți copii ajung la spital cu probleme comportamentale din sfera neuropsihiatriei. Mulți sunt consumatori de alcool sau alte substanțe, de la vârste fragede.
„Este vorba de copii și adolescenți de la 3 până la 18 ani cu probleme emoționale, cu probleme comportamentale, pentru că este compartiment de psihiatrie pediatrică. De curând a venit și dna doctor, medic specialist în neurologie pediatrică. Deci echipa funcționează foarte bine”,
Laura Jijie, medic șef Compartimentul Neuropsihiatrie infantilă
Anul trecut au fost 800 de internări pe spitalizarea de zi și aproximativ 500 pe spitalizare continuă. Medicii încearcă să acorde ajutor de specialitate copiilor care ajung la psihiatrie, însă procesul de recuperare este unul destul de anevoios și de durată.
„De multe ori, părintele vine și cu copilul pentru consult, îl internăm, fie în regim continuu sau internare de zi, pentru evaluare psihologică, pentru evaluare pe alte probleme pe care le identificăm, inițiem un tratament, dar obligatoriu acel copil se va întoarce în familie, în funcție de recuperarea și intervenția terapeutică continuă. De multe ori, așteptările părinților sunt foarte mari, în sensul în care își doresc să spitalizeze copilul și dacă se poate la externare să îl livrăm între ghilimele un copil perfect, așa cum și-l doresc ei, ceea ce este imposibil”,
Laura Jijie, medic șef Compartimentul Neuropsihiatrie infantilă
Doctorița își amintește de cazul unei fetițe în vârstă de 7 ani care a ajuns la spital după ce a băut alcool sanitar. Modelul împrumutat din familie, una cu probleme.
Laura Jijie consideră că în general copiii dezvoltă afecțiuni din sfera psihiatriei din cauza mediului familial.
„Problemele copilului sau adolescentului întotdeauna reflectă problemele familiei. Uneori se supără când spun lucrul ăsta, dar dacă identificăm problemele care există în cuplu, problemele care există în relația dintre părinți și copii, identificăm de cele mai multe ori, dintotdeauna, cauzele aparițiilor, probleme emoționale și comportamentale la minori”,
Laura Jijie, medic șef Compartimentul Neuropsihiatrie infantilă
Nu în ultimul rând a oferit exemple de părinți care fumează împreună cu copiii și consum de alcool în rândul adolescenților care ajung succesiv la spital.
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
De la albastru… Iftime și liberalii au avut parte de un intrus la vot: Sunt de un penibil exagerat
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024