În perioada de vară copii sunt predispuşi în special la boli legate de sistemul digestiv, dar şi la înţepături de insecte, printre care se află şi căpuşele. La Spitalul de Copii ajung zilnic peste 50 de pacienţi cu afecţiuni legate de medicina internă şi cea chirurgicală.
Pe lângă copiii care au ajuns la spital din cauza unei afecţiuni digestive sau alergice, 6 dintre pacienţi s-au prezentat în decursul săptămânii trecute prezentând înţepături de căpuşe.
„Acuma pe perioadă de vară sunt vărsături, alergii, acum înţepături de căpuşe mai vin şi pe aici. Am avut vreo 5-6 copii săptămâna trecută cu muşcături de căpuşă”, a declarat
Cătălin Mihăiliuc, , medic primar pediatru la Spitalul de Copii.
La urgenţe se prezintă săptămânal în jur de 420 de copii cu diferite afecţiuni, numărul acestora crescând de la o zi la alta.
„ Păi media să ştiţi că este vreo 50- 60 pe zi. Vorbesc de copii care se prezintă în urgenţe. Asta însemnând şi afecţiuni pediatrice, respectiv medicină internă şi chirurgicală. Sâmbătă am fost eu de gardă şi au fost 70 de copii pe 24 de ore cu patologie digestivă, vărsături şi înţepături de tot felul de insecte”, a declarat
Cătălin Mihăiliuc.
Acesta recomandă părinţilor o grijă mai mare asupra locurilor unde îşi lasă copiii să se joace, dar şi asupra alimentaţiei acestora. În ceea ce priveşte hidratarea celor mici, consumul a minimum 2 litri de apă pe zi pentru a se evita deshidratarea.