Nu mai puţin de 500 metru cubi de lemne au dispărut din pădurile administrate de angajaţii Direcţiei Silvice Botoşani. În unele cazuri o parte din cantitate este justificată, prin identificarea făcută de pădurari a celor care au tăiat copaci în mod ilegal, însă în altele, unde hoţii nu au fost găsiţi, angajatul Ocolului Silvic plăteşte pierderile din propriul buzunar.
Potrivit conducerii Direcţiei Silvice Botoşani, anul acesta, în urma celor două controale de fond derulate atât în primăvară cât şi în toamnă, din cantitatea de peste 500 mc dispărută, în procent de 64% nu a putut fi justificat şi a fost imputat
pădurarilor. „
Deci noi primăvara şi toamna obligatoriu facem aceste controale de fond, adică un delegat din partea Ocolului sau a Direcţiei parcurge cantonul de circa 400 de hectare şi identifică anumite cioate, cum le zicem noi care nu au fost marcate. În unele cazuri acele cioate sunt justificate prin acte de contravenţie sau infracţiuni, în alte cazuri nu sunt justificate. Ceea ce este justificat nu este imputabil pădurarului, a găsit hoţul ca să zic aşa, ceea ce nu este justificat, este imputabil lui, se face un calcul în funcţie de cantitate şi de lemn şi plăteşte pădurarul”, a declarat
Gabriel Amitrului, director Direcţia Silvică Botoşani. La nivel de judeţ Direcţia Silvică administrează în jur de 35.000 de hectare de pădure de stat şi circa 17.000 de hectare private, în cadrul a 132 de cantoane silvice cu 23 de districte. Un singur canton numără în jur de 400 de hectare de vegetaţie, ceea ce înseamnă o activitate de supraveghere impresionantă pentru un singur pădurar.
Gabriel Amitrului a mai afirmat că, în urma identificării persoanelor care au tăiat ilegal copaci din domeniul statului sau cel privat s-a procedat la începerea urmăririi penale, aceste situaţii la Botoşani în acest an fiind de ordinul zecilor. Faţă de anii precedenţi cantitatea de lemn furată a scăzut simţitor, potrivit directorului instituţiei care susţine că nu se poate vorbi de un fenomen al furturilor la Botoşani.
(G.E.)