Elevii de liceu vor avea manuale doar în format digital pentru anumite materii, a declarat Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, în cadrul unui interviu acordat Edupedu.ro și care poate fi urmărit aici.
Ministrul Educației nu a spus concret ce buget va fi alocat pentru noile manuale ale elevilor de liceu, însă a subliniat că acestea vor fi regândite, iar accentul va fi pus pe creșterea calității: „Voi pune câți bani trebuie să pun ca să iasă lucrurile, să arate ca un manual pe care îl știm dintr-o școală, nu știu, americană, sau dintr-o școală vestică, în care te uiți cu plăcere, nu un manual pe care vrei să-l închizi cu rapiditate”, a declarat el.
Întrebat dacă vor exista discipline cu manualul doar în format digital, pe care elevii să le folosească cu ajutorul tabletelor, ministrul a confirmat acest aspect, însă a completat că tranziția va fi făcută treptat: „Da, am și această idee, trebuie făcută o trecere treptată și trebuie alese cu grijă”, a afirmat Daniel David, potrivit edupedu.ro
Edupedu.ro: Care e suma per manual pe care o aveți în vedere pentru noile instrumente didactice? Având în vedere că anul trecut Ministerul Educației a alocat 15 lei, adică 3 euro per manual, sumă fixă, indiferent de numărul de pagini, de tiraj și de faptul că acești bani intră și în varianta digitală și în varianta print.
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Nu am. Vă dați seama că n-am o sumă. Pot să spun: „vreau să dublez”, ceea ce n-ar fi adevărat, că n-am făcut un calcul în acest timp. Dar cu siguranță între cele patru componente, care toate sunt importante: planul-cadru, conținuturi, manuale, metoda de predare, eu cred că metoda este elementul-cheie, iar manualul l-aș pune pe locul doi. E clar că manualele trebuie regândite. V-am spus, pentru mine, manualul bun este acela din care copilul citește de curiozitate, fără să-l forțeze nimeni.
Edupedu.ro: Dar cum faceți lucrul acesta? Aveți buget?
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Buget este. Și așa cum vă spuneam, avem banii și pentru manuale și pentru trainingul profesorilor. Cu cât o să creștem bugetul respectiv nu știm, dar ce pot să vă spun este că o să vedem și o să vedeți o schimbare în conținut și în formă în cazul manualelor care sunt asociate planurilor-cadru pentru liceu și voi pune câți bani trebuie să pun ca să iasă lucrurile, să arate ca un manual pe care îl știm dintr-o școală, nu știu, americană, sau dintr-o școală vestică, în care te uiți cu plăcere, nu un manual pe care vrei să-l închizi cu rapiditate.
Edupedu.ro: Vor fi discipline la care vă gândiți să păstrați doar forma digitală a manualului?
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Am și asta în minte. Da, am și această idee, trebuie făcută o trecere treptată și trebuie alese cu grijă.
Edupedu.ro: Atenție, nu PDF.
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Nu, forma interactivă, digitală.
Edupedu.ro: Pentru liceu sau gimnaziu?
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Pentru liceu. Deocamdată lucrăm la planurile-cadru pentru liceu. Dacă lucrurile merg bine, va fi timpul să ne gândim și la celelalte. Dacă știu eu bine, cred că ultima reformă pe învățământul primar a fost prin 2013. Da, și pe gimnaziu în 2017. Deci e timpul să te reorientezi și spre ele, dar hai să vedem cum merge întâi procesul acesta cu planurile-cadru pentru liceu. Sunt țări ca Finlanda, în care primești tableta și pe tabletă ai toate conținuturile, manualele.
Acum, sigur, cineva ar putea să spună că expunem copiii la ecrane prea mult și totdeauna trebuie să te gândești cum faci această trecere, dar cu siguranță în mintea mea este a muta treptat accentul pe variantele digitalizate.
Edupedu.ro: Pentru început, ce procent dintre discipline aveți în vedere să aibă doar manual digital?
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Deocamdată nu am, vreau să o iau pas cu pas.
Manualele după care învață elevii de liceu sunt aceleași din 2004. O parte dintre acestea au fost digitalizate și urcate pe internet, pe platforma manuale.edu.ro a Ministerului Educației, însă în format PDF, nu într-un format interactiv.
Reforma curriculară pentru liceu a fost oprită în 2021 de ministrul de atunci, Sorin Cîmpeanu, care a luat decizia să nu aprobe planurile-cadru din cauză că au fost primite prea multe propuneri de modificare în sesiunea de dezbatere publică. Fuseseră lansate în consultare pe 5 ianuarie 2021, iar în februarie ministrul anunța că „poate ar fi cazul să ne oprim și să ne gândim un pic”. Apoi următorul termen a fost anunțat a fi septembrie 2023, dată la care ar trebui deja să intre în implementare, asta însemnând că ar trebui să existe cu cel puțin un an înainte, pentru a putea construi pe baza lor programele noi, normele profesorilor, manualele noi și a putea fundamenta costurile per elev.
Anterior, a mai existat o tentativă de reformare a planurilor-cadru pentru liceu în anul 2018, atunci când Ministerul Educației Naționale a lansat în dezbatere publică un set de planuri-cadru realizate în mod netransparent, fără implicarea actorilor din sistem: elevi, părinți și profesori. După protestele elevilor, planurile respective au fost retrase.
Gabriela Erdic
Feb 02, 2025
Peste 120 de membri ai PSD Botoșani, vot pentru candidatul Crin Antonescu la prezidențiale – VIDEO
Gabriela Erdic
Feb 02, 2025
Turc reținut la graniță după ce a încercat să treacă ilegal râul Prut
Redacția Botoșăneanul
Feb 02, 2025
Reacția lui Leo Grozavu după FC Botoșani - Sepsi OSK
Redacția Botoșăneanul
Feb 02, 2025
Câte vouchere pentru alimente vor fi acordate în 2025: Ministrul Boloș anunță ce s-a schimbat
Redacția Botoșăneanul
Feb 02, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile