Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.
Două runde de alegeri, chiar trei că atunci prezidențialele erau cuplate cu parlamentarele.
Candidatul PNL-ului la Primăria Botoșani era Gheorghe Ciubotaru.
Corneliu Popescu era pe lista aceluiași partid și viza un loc la Senat.
Cătălin Flutur era deja consilier local și director la SC Locativa SA, în palmares avea funcția de președinte al PD, devenit ulterior PDL, încorporat astăzi în PNL.
În anul de grație 2000 Doina Federovici avea deja trei ani de când era președintele Organizației de Tineret a PSD Botoșani, tot trei ani de când era vicepreședinte la seniori și alți șase ani de consilier la cabinet parlamentar.
Florin Țurcanu dobândea mandatul de viceprimar PNL al comunei Sulița.
Gheorghe Ciubotaru este iarăși candidat la funcția de primar. A trecut între timp pe la PC, PP-DD, acum este la PMP. A fost ”Gelu Prăjitură”, ”Gelu Străjeru”, a încercat de vreo două ori să devină deputat, degeaba însă. A fost în schimb consilier județean, consilier al prefectului, vicepreședinte național la Protecția Consumatorilor. Iar un mandat de consilier local i-a fost invalidat chiar la ședința de constituire a deliberativului municipal.
Mișcarea Populară intră în competiția pentru Consiliul Județean cu Corneliu Popescu. Fost și el pe la PP-DD, s-a întors la un moment dat la PNL, după care a ajuns la PMP. În 2012 chiar a reușit să obțină un mandat de senator pe lista ”partidului d-lui Dan”. Susținut de liberali a ocupat funcția de președinte la Compania Națională de Administrare a Fondului Piscicol și mai are la activ și o perioadă de director regional la Loteria Română.
După un mandat de consilier local, altul de consilier județean și trei mandate de primar, Cătălin Flutur se pregătește pentru o nouă competiție electorală în care își dorește încă patru ani în fotoliul de edil șef.
Cu un mandat de deputat la activ și altul de aproape trei ani de președinte la CJ, Florin Țurcanu este liderul ”de facto” la ALDE.
După două mandate de senator, venite după jumătate de an în care a făcut echipă cu Florin Țurcanu ca vicepreședinte la CJ, Doina Federovici își dorește (sau i s-a spus că trebuie să își dorească, aici este o discuție mai amplă), președinte la CJ.
Au trecut așadar două decenii la Botoșani pentru ca în 2020 să vină să ne ceară votul cam aceiași politicieni. Direct sau prin reprezentanți.
Care acum două decenii promiteau că fac drumul Botoșani – Târgu-Frumos și care acum – ce surpriză! – promit că modernizează același drum.
Pare de-a dreptul incredibil, dar cei mai noi candidați care intră în cursa pentru cele mai importante posturi din administrația publică locală, președinte la Consiliul Județean și primar al municipiului Botoșani, sunt Costel Șoptică și Cosmin Andrei, care ambii au deja la activ câte două mandate de parlamentar, respectiv viceprimar.
Nu știu în câte județe din România se mai întâmplă așa ceva.
Mai este oare cazul să ne întrebăm:
- De ce Botoșaniul este încremenit în sărăcie?
- De ce pleacă zeci de mii de oameni la muncă în străinătate?
- De ce numărul tinerilor care termină facultatea și se întorc pe plaiurile natale este tot mai redus de la un an la altul?
- De ce nu suntem în stare să asfaltăm un drum vital pentru Botoșani?
- De ce durează patru ani să se termine niște ANL-uri amărâte în timp ce privații au ridicat o mulțime de blocuri?
- De ce nu suntem în stare să reabilităm un teatru nici măcar atunci când ne dă UE de două ori bani pentru treaba asta?
- De ce nu putem cu finanțarea în conturi nici măcar să începem lucrările la drumul strategic?
Și întrebările, multe și dureroase, pot continua.
Și nu, nu este cazul să înjurăm doar un partid sau altul fiindcă în 20 de ani s-au perindat oameni de la toate partidele importante în posturile cheie din administrația locală.
Mai degrabă, răspunsul la toate acestea nu este însă oare că suntem captivi unui grup foarte restrâns de persoane care s-au tot învârtit între ele și care au tot schimbat partidele, dar care au rămas cam aceiași oameni de 20 de ani?
Uitați-vă ce s-a întâmplat chiar vara aceasta. Oameni care nu au mai făcut politică vreodată sau relativ noi în domeniul acesta și care ne-au fost prezentați inițial drept candidați, au fost măturați fără vreo jenă.
Și nu, în locul lor nu au venit alte ”tinere speranțe”, ci în general aceiași politicieni trecuți printr-o mulțime de alte candidaturi și posturi la stat și care – și chestia asta parcă este obligatorie – nu se află la primul partid.
Nu avem dreptul să ne plângem atât timp cât de 20 de ani, prin votul nostru, ținem la Botoșani pe funcții vitale aceiași oameni.
Noi, prin votul nostru, suntem primii răspunzători pentru ceea ce se întâmplă cu județul și orașul nostru de două decenii.
Nu putem aștepta ca Botoșani să iasă din starea actuala de încremenire, sărăcie și prostrație votând mereu aceiași oameni! Suntem practic complici la ceea ce se întâmplă.
PS:
Să nu uităm că, de exemplu, președintele Consiliului Județean este un domn care ocupă neîncetat funcții de primă mărime la Botoșani de exact două decenii. Doar partidul pare să îl pensioneze.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Deputatul Marius Budăi a votat la Curtești alături de soție – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
PREZENȚA la vot în județul Botoșani: Zeci de persoane au votat prin urna mobilă
Diana Arici
Nov 24, 2024