O elevă de clasa a VIII-a din Botoşani, Olivia Burcă, este cea mai bună vorbitoare de neo-greacă din România la categoria de vârstă 8-13 ani, deşi oraşul din care provine nu are o comunitate grecească, scrie Adevărul.
Olivia Burcă, o adolescentă de 13 ani în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „A.T. Laurian“ din Botoşani, este olimpică la nu mai puţin de şase discipline şcolare. În momentul de faţă, este cel mai bun elev din ţară la neo-greacă, la categoria de vârstă 8-13 ani şi la cel mai ridicat nivel de dificultate. „Olivia este un copil deosebit, pluri-olimpic, care pur şi simplu a uimit la nivel naţional. Este o perfomanţă deosebită, greu de imaginat în condiţiile în care Botoşaniul nu are o comunitate grecească“, spune profesoara de limbi clasice şi neo-greacă Dorica Coca, de la Colegiul Naţional „A.T. Laurian“.
Olivia Burcă impresionează de la prima vedere. Limbile clasice, studiate ca un hobby încă din copilărie, par a-şi fi pus amprenta pe chipul ei. Are o privire distinsă şi vorbeşte calm, clar, conturând cuvintele ca într-un discurs din Senatul roman. În 2016, Olivia Burcă, a reuşit o performanţă uluitoare pentru o tânără care nu are rădăcini elene şi care nici nu locuieşte în cadrul sau măcar în preajma unei comunităţi greceşti. A reuşit să obţină nota 10 la olimpiada naţională de neo-greacă desfăşurată în municipiul Iaşi în perioada 23-25 aprilie.
Olivia a obţinut acest rezultat la categoria ei de vârstă, 8-14 ani, şi la nivelul cel mai înalt – A1. „A fost ceva de tipul «Veni, vidi, vici». A fost un rezultat pe care nu ştiu neapărat dacă-l aşteptam, dar Olivia este un elev de excepţie, care face totul din pasiune. Am reuşit să uimim pe toată lumea cu acest rezultat. Este cu atât mai deosebit cu cât Olivia a concurat inclusiv contra unor copii cu origine elenă, reuşind să câştige. Este un rezultat fantastic. N-am mai avut niciodată un elev care să obţină un astfel de rezultat“, spune Dorica Coca. Olivia Burcă, tânăra olimpică, spune că pasiunea pentru limbi clasice şi, mai ales, pentru neo-greacă s-a născut în copilărie şi are legătură cu întreaga cultură antică a greco-romanilor. Botoşăneanca descrie că a descoperit cultura elenă încă din primii ani de viaţă, după ce a stat o scurtă perioadă de timp în Grecia alături de părinţi. Nu a avut timp să înveţe limba, dar s-a îndrăgostit iremediabil de civilizaţia elenă.
„Când eram mică, am simţit o atracţie pentru această cultură. Atunci nu mi-o puteam explica, eram prea mică. Dar apoi, aici, în România, tânjeam după acea cultură, eram fascinată de civilizaţia vechilor greci, de tot ce însemna Grecia. Am citit mult despre ea şi m-am «hrănit» cu ”Legendele Olimpului“, explică Olivia. Această fascinaţie a împins-o să înveţe şi limba greacă. „Doream să completez această legătură. Să fie totală. Aşa că am început să învăţ limba greacă“, adaugă tânăra olimpică.
CITEȘTE: Dexter de Botoșani pleacă la o selecție pentru o olimpiadă internațională
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024