Bărbatul are 200 de oi pe care le hrănește pe 14 hectare de pășune concesionată de la Primărie. În comună există însă o altă familie de oieri, mai puternică, cu aproximativ 600 de ovine și vreo 30 de bovine și care a primit 36 de hectare de pășune comunală. Familia Hlaghie, în care aproape toți bărbații sunt ciobani. Tată, fiu, cumnați etc.
Motivul urii dintre cele două părți a pornit, evident de la pământ. Dacă s-a întâmplat ca vreun animal să pască pe pășunea celuilalt... Cei violenți par să fie cei din „clanul” Hlaghie care s-au folosit de bâte, topoare sau cuțite pentru a se răzbuna pe Haluță, un cioban mai mic, după numărul de oi.
Conflictele au fost violente și sângeroase, s-a lăsat inclusiv cu amenințări cu moartea. Iar unul dintre actele de violență asupra lui Ovidiu Haluță a avut loc în aprilie 2022.
Ovidiu Haluță, victimă
„Duceam oile la păscut. La întoarcere m-au așteptat, a venit cu faetonul Hlaghie Costică, Agheboaie Ionuț și cu Hlaghie Antonel, au vrut să dea cu faetonul peste mine. M-am ferit, după care s-au dat jos din căruță. Au început să mă înjure, m-au amenințat, după care am primit o bâtă în cap și una în spate, în partea dreaptă. Am căzut când mi-a dat cu bâta în cap și Hlaghie Costică a venit cu barda să mă taie, să-mi dea în cap. M-am ferit, am dat să fug, în gârlă am căzut jos și acolo a venit și mi-a dat cu barda în spate. Nu cu tăișul, cu muchia. M-am ridicat, am fugit, am fost amenințat că mă omoară și nu se lasă până ce nu mă omoară”,
A scăpat în acea zi. A dat declarație la postul de poliție de la Gorbănești și a fost examinat medico-legal.
În ciuda dosarului deschis la poliție, tatăl și fiul, Costică și Antonel Hlaghie au continuat să-l urmărească, să-l amenințe și chiar să-l bată, astfel că a sunat iar la 112. Polițiștii i-ar fi spus că nu-i pot oferi protecție non-stop: „Mi-au zis că doar ei nu vor sta cu mine, cu oile. Și după aceea a continuat de nenumărate ori să mă amenințe și s-a ajuns la ce s-a întâmplat în septembrie 2024. Au pus gard electric pe terenul meu. Nu au voie, în contractul de arendă scrie clar că nu este voie să îngrădim”.
Timp de doi ani Ovidiu Haluță susține că a fost terorizat de acești indivizi care se prevalau de o oarecare protecție cu care se lăudau, din partea polițiștilor locali. O parte din cele 600 de oi pe care le dețin ar fi fost ale fostului șef de post care s-a pensionat între timp. Și care s-ar fi asigurat că dosarul este bine pus la păstrare.
Doar că în septembrie 2024 Hlaghie și cu un alt bărbat care lucra și el ca cioban ar fi tăbărât din nou asupra lui Ovidiu Haluță, iar loviturile au fost mai grave de această dată.
Bărbatul a fost lovit cu o bâtă în cap suferind un traumatism cranio-cerebral deschis care a necesitat intervenție chirurgicală și montarea unei plăcuțe din metal. A fost lovit în zona facială cu un cuțit, suferind de asemenea o leziune deschisă la arcadă. Și multiple alte contuzii la nivelul corpului.
Dosarul a fost deschis în primă fază pentru infracțiunea de loviri și alte violențe, avocatul bărbatului a solicitat ca încadrarea juridică să fie pentru tentativă de omor, avându-se în vedere gravitatea atacului.
În urma atacului, pe 16 septembrie Costică Hlaghie și Ionuț Trocin au fost arestați preventiv la cererea procurorilor.
Avocatul victimei susține că dacă s-ar fi luat măsuri din timp împotriva acestor persoane, probabil că Haluță nu ar mai fi fost atacat cu bâta și cuțitul.
Eduard Luca, avocatul victimei
„În mod cert pasivitatea organelor de cercetare penală și în general a organelor de urmărire penală a condus la perpetuarea unor asemenea practici la nivel local, între persoanele implicate având în vedere că atât în cursul anului 2021, când au mai existat conflicte între cei doi făptuitori și alte persoane de la nivel local, respectiv în anul 2022, când clientul a mai fost agresat de către aceștia. Evident, nu s-au luat măsuri ferme împotriva celor vizați în cauză. E o consecință nefastă care a condus într-adevăr la repetarea unor asemenea activități cu specific infracțional”,
Așa zisa protecție pe care o invocă victima și apărătorul său legal în acest caz ar continua.
Și s-ar fi consumat recent, adică la finele săptămânii trecute ,când martorul principal al apărării ar fi fost solicitat la poliție pentru declarații.
El s-a plâns ulterior că persoana care l-a audiat ar fi încercat să-l determine să-și schimbe declarațiile.
Eduard Luca, avocatul victimei
„Din cele precizate de către martorul audiat în cursul zilei de vineri, au existat din partea unor organe de poliție anumite influențe nefaste în ideea de a-l determina pe martor să-și schimbe declarația, de a-l intimida, de a-i induce tendința de a da alte elemente de fapt decât cele prezentate anterior în declarația ce urma a fi luată în cursul zilei de vineri. Aspect care stârnește îngrijorare nu doar la nivelul apărării dar și la nivelul persoanei care este asistată de mine. Este vorba despre clientul meu”,
Familia Hlaghie în comunitatea din Gorbănești ar provoca o stare generală de temere. Ar fi cunoscuți ca fiind bărbați agresivi cu mai multe infracțiuni săvârșite în trecut.
Iar în cazul de față ar fi premeditat atacul asupra lui Haluță, aspect care nu ar fi fost luat în considerare în anchetă.
Eduard Luca, avocatul victimei
„E important să luăm în considerare că nu doar la nivel individual s-a produs o stare de temere, de nesiguranță, ci la nivelul întregii comunități locale. Pentru că toți sătenii au frică de acești doi făptuitori, le este teamă că odată lăsați în libertate ar putea periclita ordinea publică, ar putea repeta asemenea fapte. De-a lungul timpului, în ultimii 5 ani dacă ar fi să luăm în considerare acest interval cronologic, foarte mulți săteni s-au plâns cu privire la activitățile celor doi și le este frică. Au fost nenumărate plângeri la Poliție din partea clientului meu care nu au fost soluționate până în prezent. Nici măcar un avertisment, nici măcar o amendă, nici măcar o atenționare scrisă”,
Victima și avocatul solicită măsuri mai ferme din partea polițiștilor și vor să tragă un semnal de alarmă asupra „pasivității unor organe penale”: „Nu există nicio scuză din partea organelor penale de la nivelul postului de poliție sau de la nivelul secției pentru că într-adevăr personalul există, polițiști care puteau instrumenta cazul au existat de-a lungul timpului. Chiar dacă unii s-au pensionat, au venit alții care ar fi putut continua activitatea, drept urmare ar fi trebuit să acționeze cu deplină celeritate în soluționarea acestor probleme”.
Motivul pentru care Ovidiu Haluță a apelat la spațiul public pentru a trage un semnal de alarmă este frica.
Teama că agresorul său ar putea fi eliberat pe data de 16 octombrie, când expiră mandatul de arestare preventivă de 30 de zile. Și teama că ar putea deveni o țintă pentru rudele celor care se află acum în arest.
Preventiv, Ovidiu Haluță a solicitat ordine de protecție împotriva agresorilor săi, Costică Hlaghie și Ionuț Trocin, pentru o perioada de 12 luni. Instanța a admis solicitarea și a emis ordinele de protecție, cei doi nu au voie să se apropie de victimă la mai puțin de 200 de metri. În cazul în care sunt eliberați.
Avocatul Eduard Luca:
„Cu atât mai mult cu cât se știe că acești doi oameni care în prezent mulțumită organelor de urmărire penală din al doilea dosar de urmărire și mă refer aici inclusiv la judecătorul de drepturi și libertăți, evident că acest lucru a mai estompat din impactul social. Ne este frică în continuare și aici mă refer la situația clientului meu ca într-adevăr să nu se repete asemenea evenimente, nu doar din partea celor doi, ci și din partea membrilor familiei acestora”.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au declanșat o anchetă internă pentru a se vedea de ce nu s-a soluționat primul dosar de violență, deschis în aprilie 2022.
Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani
„Referitor la dosarul penal înregistrat în luna aprilie 2022, pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, va fi informată unitatea de parchet competentă, sub a cărei supraveghere se desfășoară activitatea de cercetare penală, pentru a dispune măsurile necesare, conform prevederilor Codului de procedură penală”,
Polițiștii susțin că Ovidiu Haluță, victima infracțiunilor, urmează să fie informat de către organele de cercetare penală cu privire la măsurile dispuse față de cei doi aflați în arest preventiv, precum și în legătură cu eventuala punere în libertate a acestora, dacă situația va impune.
„De asemenea, starea conflictuală și persoanele implicate sunt monitorizate de către polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani”, a mai transmis Delia Nenișcu.
Polițistul care a instrumentat dosarul din 2022 riscă să fie amendat de procuror pentru neîndeplinirea atribuțiunilor de serviciu și nerespectarea termenelor din dosar.
Elias Charalambous înainte de partida cu Botoșani: Toate echipele au suferit acolo
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Unul dintre cei mai iubiți preoți de la Botoșani își serbează ziua de naștere
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Anunț de ultimă oră pentru șoferi: Activitate blocată la RAR
Oana Sava
Nov 21, 2024
ASTĂZI: Liviu Ștefan a renunțat la funcția de director general, dar rămâne la Nova Apaserv
Gabriela Erdic
Nov 21, 2024
Mandat validat la Curtea de Apel: S-a decis CINE îi ia locul lui Lucian Trufin la CJ
Oana Sava
Nov 21, 2024