Nu mai puţin de 20 de botoşăneni de sex masculin, proaspăt deveniţi tătici, au renunţat la carieră sau afacerea proprie pentru a intra în concediu de creştere a copilului. Nu însă definitiv ci pentru o perioadă de un an de zile. Cei mai mulţi dintre aceşti tătici sunt avocaţi sau patroni de firme şi care datorită veniturilor consistente realizate în ultimul an de activitate, îşi îngroaşă bugetul familiei cu aproape 1.000 de euro lunar, din banii statului.
Partea bună este că, potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele care solicită acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, pot opta pentru cuantumul fix al acestui ajutor financiar de 600 de lei, sau pentru cel calculat în procent de 75% din media veniturilor pe ultimele 12 luni de zile. De acest beneficiu s-au folosit şi respectivii bărbaţi din municipiu care pe o perioadă de 1 an de zile beneficiază de o indemnizaţie care se poate ridica până la cuantumul maxim de 4.000 de lei.
„Dintre aceste persoane cei mai mulţi sunt avocaţi sau administratori de firme care au realizat venituri consistente în ultimele 12 luni”, a declarat
Sebastian Tocariu, director executiv Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale, instituţie care gestionează aceste ajutoare financiare. De asemenea, potrivit şefului AJPS, alţi aproape 90 de tătici au optat pentru concediul de doi ani de zile în care cuantumul maxim calculat din media salariilor pe ultimul nu trebuie să depăşească pragul de 1.200 de lei. Numărul total al bărbaţilor care se află în concediu pentru creşterea copilului la Botoşani este de puţin peste 500. O altă măsură benefică aplicată în cazul copiilor nou născuţi este acordarea unui stimulent lunar de 500 de lei pentru părinţii care optează să se întoarcă în câmpul muncii mai repede de doi ani de zile şi care sunt remuneraţi lunar până la împlinirea perioadei maximă prevăzută în lege.
Gabriela ERDIC