Conform unei directive europene dar şi a unei prevederi legale care a intrat în vigoare începând cu data de 1 martie 2012, tatăl va primi o lună din perioada totală a concediului maternal de creştere a copilului. În cazul în care tăticul nu va putea să se ocupe de schimbarea scutecelor şi hrănirea bebeluşului, indemnizaţia pentru respectiva lună se va pierde. Măsura va fi aplicabilă cuplurilor care vor deveni părinţi după data intrării în vigoare a noii prevederi legislative, adică după 1 martie.
Dacă unul dintre părinţi se va ocupa de bebeluş o lună de zile, celălalt se va întoarce la serviciu şi va primi salariul integral, fără indemnizaţia de creştere a copilului care va reveni soţului sau soţiei după caz. În luna respectivă cuantumul indemnizaţiei ca fi calculat după veniturile salariale ale tatălui, adică 75% din media veniturilor nete realizate timp de 12 luni înainte de naştere copilului.
„Începând cu copiii care se nasc de la 1 martie, de abia acum vor începe să vină, părinţii trebuie să aducă documentaţia, să aducă acte cu privire la ambii părinţi şi dacă ei au vechimea necesară atunci obligatoriu se va prevede şi lucrul acesta, le vom spune să aibă în vedere şi acest aspect”, a afirmat
Sebastian Tocariu, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu poate fi mai mică de 600 de lei şi mai mare de 3.400 de lei. La Botoşani momentan beneficiază de acest ajutor financiar de la stat în jur de 3.000 de mămici.