Izbucnirea războiului din Ucraina a pus în umbră criza sanitară care a lovit omenirea, iar actualul dușman al mapamondului pare să fie mai feroce.
Se vorbește mai puțin despre cazurile (multe sau puține) de pozitivare sau de (dez)interesul față de imunizarea în masă.
La Botoșani, spre exemplu, de la invazia Ucrainei, care a început pe 24 februarie, au fost înregistrate mai puțin de 200 de cazuri în întreg județul. Iar pe centrele de vaccinare au început să se pună lacăte.
Ne explică medicul Monica Adăscăliței, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani:
„S-au închis centrele de vaccinare de la Ștefănești și Darabani. Bucureștiul momentan nu a transmis nimic, dacă se va decide să se închidă centrele pentru a fi utilizate spațiile pentru refugiați sau altceva. Dar deocamdată nu avem cereri de la București”.
Teama de război, în unele cazuri, nu a acoperit-o total pe cea de boală, astfel că în centrele de vaccinare rămase încă există botoșăneni care se prezintă pentru a se vaccina. Mai mult, deja virusul se resimte în rândul unor refugiați ucraineni care au ajuns la Botoșani.
„Mai avem adresabilitate. Avem o ucraineancă care este pozitivă. Covidul nu dispare, se poate reactiva foarte mult în perioada asta, nefăcându-se un triaj sau altceva. O să vedem dacă le vom aduna pe toate într-o singură locație, dar deocamdată nu s-a discutat pe tema asta”,
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani
Femeia din Ucraina a intenționat să meargă spre Italia. Este însoțită de mama ei împreună cu doi copii. S-a testat împreună cu cealaltă femeie adultă, fiind pozitivă doar cea tânără. Pentru o perioadă de șapte zile vor sta la izolare în hotelul în care s-au cazat.
Cele două femei nu sunt vaccinate.
La nivel de județ au rămas funcționale zece centre de vaccinare: Bucecea, Vorona, Flămânzi, Dorohoi, Săveni, două la Botoșani etc. Monica Adăscăliței spune că „activitatea de vaccinare continuă, acum se va vedea cum va fi gestionată, o să rămână pe centre, prin medicii de familie, vom vedea ce stabilește Bucureștiul”.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, într-o ieșire publică, arăta că s-ar intenționa ridicarea majorității restricțiilor din țara noastră. Mai ales că România se află în trend descendent, iar rata ocupării paturilor de la ATI a scăzut la 47%. Oficialul a precizat că ridicarea acestor restricții este doar la stadiul de propuneri, urmând ca CNSU (Comitetul Național pentru Situații de Urgență) să le dezbată și să ia o decizie.
„Vedem trenduri descendente în privința numărului deceselor și al persoanelor internate la ATI. Rata de pozitivare a testelor a scăzut la 15%. Propunerile noastre sunt: accesul fără certificat Covid în centre comerciale, instituții publice, HoReCa”,
Alexandru Rafila, ministru Sănătății
De asemenea, ar urma să se permită organizarea evenimentelor private, cu maximum 200 de persoane, iar masca să nu mai fie folosită în mediul exterior, dar să rămână obligatorie în spațiile publice închise, fiind recomandată în locurile publice aglomerate.
expiră pe data de 7 martie 2022.
La Botoșani nu există discuții concrete despre o eventuală ieșire din starea de alertă și ce presupune această măsură. „Se dorește, dar încă nu s-a oficializat treaba asta”, mai arată directorul DSP Botoșani.
În schimb, ministrul Sănătății spune că nu va exista un al șaselea val al pandemiei și tot mai multe țări încep să relaxeze măsurile impuse de pandemie. Din martie, și noi ne-am putea întoarce la normalitate.
Totuși, relaxările vor fi în etape, în funcție de numărul de cazuri de ATI, mai anunță Alexandru Rafila. După doi ani de restricții, domeniul HoReCa este cel mai afectat. Numai în 2020 datoriile s-au triplat față de 2019.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Bilete disponibile la meciul dintre FC Botoșani și Farul Constanța – PREȚURILE
Oana Sava
Nov 26, 2024