Patru actori ai Teatrului Mihai Eminescu şi-au dat demisia în urmă cu o lună, alegând să caute un alt loc de muncă care să le ofere un salariu mai bun, cu care să poată trăi. De atunci, instituţia culturală caută să completeze golul lăsat de plecarea celor patru, însă retribuţiile, de 500-600 de lei net, nu tentează prea mulţi tineri actori.
Cei patru artişti care au dat scena teatrului botoşănean pe oricare alt loc de muncă sunt Ana Maria Cazacu, Eduard Sandu, Ovidiu Ivan şi Ciprian Tăbăcaru. Conducerea teatrului susţine că aceştia sunt dintre cei mai buni actori, iar absenţa lor se va face mult timp lipsită.
„În locul actorilor care au plecat, au acceptat formula de a pleca cu suspendarea activităţii pentru un an de zile, ceea ce nouă ne îngăduie să facem concurs pe locurile respective şi să angajăm alţi actori, de regulă tineri”, a declarat
Traian Apetrei, directorul Teatrului Mihai Eminescu. În primă fază, la concurs s-au prezentat cinci persoane din care au rămas doi - Mirela Nistor şi Petruţ Buţuman. Aceştia au trecut toate probele de concurs şi au fost angajaţi cu contract pe perioadă determinată de un an şi cu salarii brute de puţin peste 750 de lei. În prezent teatrul mai caută încă doi actori, însă nu s-a mai arătat cineva interesat.
Salarii de aproape 2.000 de lei
În prezent, teatrul are 23 de actori, iar pentru a rămâne în aceeşi formulă, conducerea a hotărât să încadreze 13 dintre aceştia la gradul profesional de 1A, ceea ce le asigură un salariu brut de aproape 2.000 de lei, situându-i aproximativ la acelaşi nivel cu nume ca Victor Rebengiuc sau Olga Tudorache.
„Este un vârf profesional, însă noi am avut în vedere şi evoluţia, pe deoparte, destul de bună, destul de promiţătoare a unor actori. Sigur că poate înşiruită în timp ar fi trebuit să fim ceva mai rezervaţi cu aceste posibilităţi de organigramă a teatrului, dar am socotit că şi salariile destul de mici măcar pe această cale le mai putem drege”, a spus
directorul instituţiei.
Elsa ŞEICA
Botoşăneanul.ro a relatat încă din primăvară de intenţia actorilor de a părăsi instituţia:
Plângere penală şi demisie la teatru; "Când se îmbată eşti un actor de căcat"