Copiii botoşăneni care întîmpină diverse probleme în mediul familial au la dispoziţie un număr de telefon la care pot suna pentru a solicita ajutor. Acest lucru este posibil datorită Asociaţiei
Telefonul Copilului care a lansat proiectul “Suntem aici numai pentru a te asculta!”, acţiune care îsi propune sã identifice toate problemele cu care se confruntã copiii din regiunea Moldova. Demersul se va axa pe mediul rural si va oferi atât pãrintilor, cât si autoritãtilor posibilitatea de a interveni, pe de o parte pentru a permite prevenirea si pe de altã parte pentru a ajuta la reducerea rãspândirii situatiilor de încãlcare a drepturilor copilului. Sãrãcia, locul de muncã în strãinãtate si somajul pãrintilor sunt principalele cauze ale abuzului asupra copiilor din regiunea Moldova, raportate la 116111 Asociatiei Telefonul Copilului, în anul 2009.
Proiectul este finantat de Ambasada Regatului tãrilor de Jos, prin intermediul fondurilor Matra KAP si se va desfãsura pânã la data de 31 mai 2010. Parteneri implicati în implementarea initiativei sunt Ministerul Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului, Romtelecom si Cosmote. Proiectul se va desfãsura în unitãtile de învãtãmânt, iar toti copiii din cele 8 judete ale regiunii Moldova (Galati, Bacãu, Vrancea, Iasi, Suceva, Vaslui, Botosani si Neamt) vor învãta despre telefonul copilului si vor sti ca pot suna la 116 111 pentru orice problemã cu care se confruntã. Posterul proiectului va fi afisat cu sprijinul Inspectoratelor Scolare Judetene în toate unitãtile de învãtãmânt din regiune. De asemenea, vor avea loc întâlniri directe cu beneficiarii, în care un numãr de cel putin 3.500 de copii se vor bucura de rechizite personalizate produse special pentru ei. Numãrul apelurilor primite la Telefonul Copilului 116 111 din aceastã regiune a fost de 1.159 în anul 2009, reprezentând o crestere de 112,27%, fatã de anul precedent, semnalând o nevoie accentuatã de asistentã – consiliere, informare, îndrumare si monitorizare a cazurilor.(Sursa Monitorul de Vaslui).