Seria de articole inițiată de Botoșăneanul despre accidentul rutier care a avut loc la Huțani în 29 iunie 1980, când un autobuz cu circa 85 de persoane s-a răsturnat într-o mlaștină, a readus în atenția publică această tragedie unică în România prin proporțiile sale. Atunci când s-a produs, a fost înregistrat drept cel mai groaznic accident rutier de pe glob.
O echipă a Televiziunii Române de la București a ajuns la începutul săptămânii la Botoșani pentru propria documentare a accidentului produs pe teritoriul județului în urmă cu patru decenii. Raluca Rogojină este producătorul emisiunii ”Adevăruri despre trecut”, în care sunt tratate subiecte din istoria recentă a României. Despre regimul comunist, cel care a lăsat o sumedenie de traume în mentalitatea colectivă a celor care au trăit și resimțit vremurile de dinainte de ’89, traume ce au însemnat un cumul de lipsuri la toate nivelurile.
„Avem mai multe subiecte, dar Huțani este primul pe listă. S-a aflat de mult pe lista de subiecte ale emisiunii «Adevăruri despre trecut», este cumva în specificul emisiunii pe care o realizez de șapte ani la Televiziunea Română. La «Adevăruri despre trecut» facem documentare care tratează subiecte de istorie recentă, ori nu aveam cum să omitem cea mai mare tragedie rutieră care a avut loc în România în perioada comunistă”,
Raluca Rogojină, producător TVR
Echipa Televiziunii Naționale a ajuns la Huțani în zona celor „7 poduri”, în prima zi cu ninsoare din iarna anului 2021.
A discutat și cu Gheorghe Podariu, salvatorul nerecunoscut oficial care a plonjat în apa rece ca gheața și a scos o sumedenie de trupuri, vii la început și ulterior inerte.
Și Dumitru Zmău a fost intervievat pentru propria relatare a ceea ce a văzut din marea tragedie a Botoșanilor.
Partea de interviuri l-a inclus și pe unul dintre pompierii chemați în misiune pe malul bălții de la Huțani, unde s-a răsturnat autobuzul, Liviu Andronic, actualul director al Școlii Populare de Arte „George Enescu”.
„Seria de articole realizate de voi, cei de la Botoșăneanul, ne-a amintit de acest subiect. Faptul că voi faceți acest demers mi se pare un lucru absolut extraordinar și în memoria celor care au murit atunci și prin prisma faptului că doriți să rezolvați, dacă vreți, o chestiune legală. Vreți să aflați numărul exact al victimelor, ceea ce, iată, nu se știe nici astăzi. Vreți să oferiți niște explicații aparținătorilor celor care au decedat atunci și cu siguranță numărul exact al celor care s-au urcat în acel autobuz al morții. Ar fi interesant de aflat chiar și astăzi”,
Raluca Rogojină, producător TVR
După 41 de ani există încă o mulțime de goluri neacoperite din ziua de 29 iunie 1980. Întrebări la care nu a răspuns vreodată vreo oficialitate. De-a lungul celor patru decenii care au trecut, în spațiul public au fost auzite mărturii ale supraviețuitorilor, însă niciodată din vocea unei oficialități.
Accesul la dosar a fost interzis în perioada comunistă, iar ulterior anevoios spre imposibil. Cine și de ce a dorit ca detalii importante din acest accident rutier să fie trecute sub tăcere, nu se va ști probabil niciodată. Mai ales că mare parte dintre liderii de atunci nu se mai află printre noi. Sau dintre anchetatori. Sau dintre cei care s-ar face răspunzători de moartea atâtor oameni.
„A fost cauciucul de vină... a fost șoferul de vină, încărcarea exagerată a acelui autobuz. Sunt încă întrebări, la care iată, după 41 de ani, nu se știe exact răspunsul. Eu vă felicit pentru demersul vostru, mă bucur că împreună reușim să aflăm informații noi. Și să sperăm că în urma a ceea ce facem împreună, aici, se va construi un monument care să vorbească despre memoria celor morți în acea zi fatidică de 29 iunie”,
Raluca Rogojină, producător TVR
*Raluca Rogojină
În jur de 50 de oameni au murit în accidentul de la Huțani. În iunie 1980 a fost cel mai tragic eveniment de pe întreg globul pământesc, potrivit mărturiilor unuia dintre anchetatorii acestui accident, care va face obiectul unui episod viitor din această serie despre tragedia de la Huțani.. Ulterior aveau să mai fie înregistrate accidente rutiere colective prin Turcia sau India. În România însă, este din fericire, „nedetronat”.
Botoșăneanul continuă seria de articole începută în urmă cu o lună de zile cu noi dezvăluiri, ca de obicei, în zilele de luni, tot la Ancheta Săptămânii.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Transportatori verificați cu un aparat special de către polițiștii botoșăneni - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Jucătorul de la FC Botoșani eliminat în meciul cu „U” Cluj și-a aflat pedeapsa: CÂT va sta pe bancă
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024