Botoşăneanul a bifat anul trecut două insolvenţe, ambele în judeţul Botoşani, iar la Iaşi mai are una la activ, cu datorii de 3 milioane lei
Adrian Puiu are 25 de ani, s-a născut în Botoşani şi figurează cu domiciliul în satul Cercu din comuna Bârnova, judeţul Iaşi .
Societatea Agroland Chim SRL a intrat sub incidenţa Legii 85/2014 pe 26 ianuarie 2016, la cererea creditorului KWS Seminţe SRL Bucureşti. Tabelul definitiv al creanţelor arată că firma la care Adrian Puiu este asociat majoritar (şi administrator până la insolvenţă) are datorii totale de 4.087.738,36 lei, din care 96,5% sunt creanţe chirografare.
Deşi s-a aprobat un plan de reorganizare, creditorul garantat Banca Transilvania – care deţine o creanţă de numai 10.675,41 lei – a „făcut gălăgie”, iar Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat recent în dosar şi a decis: „respinge cererea de confirmare a planului de reorganizare depus de debitoarea Agroland Chim SRL“. Altfel spus, debitoarea va intra în faliment.
La Zar-Stop-Sem SRL Ionăşeni, Adrian Puiu deţine 50% din capitalul social şi a fost administrator. Firma a intrat în insolvenţă pe 2 septembrie 2016, la cererea creditorilor Prutul SA Galaţi şi Redoxim SRL Ghiroda, şi a trecut la faliment prin procedură simplificată în luna următoare – Dosarul nr.23/40/2016, Tribunalul Botoşani.
Tabel definitiv consolidat rectificat al creanţelor indică o masă credală mai mică decât la Agroland Chim SRL, dar destul de consistentă, de 2.156.979 lei, valoarea creanţelor teoretic garantate fiind de 578.366.64 lei. Fiscul, prin AJFP Botoşani, are de încasat 264.958 lei, dar nu deţine nicio garanţie, aşa că datoria a fost înscrisă la categoria bugetare.
O insolvenţă de vreo 3 milioane lei şi la Iaşi
În ianuarie 2011, când nici nu împlinise 20 de ani, Adrian Puiu şi-a făcut firmă de construcţii – ADR Commerce & Building SRL Iaşi. Cu doar doi angajaţi, respectiv unul singur, a raportat pentru 2015 şi 2016 cifre de afaceri de 1,88 milioane lei, respectiv 2,42 milioane lei.
Pentru că ţeparii eventual îşi schimbă locul, nu şi obiceiurile proaste, firma la care Puiu este unic asociat şi administrator a acumulat datorii gârlă, nivelul acestora fiind de 3,17 milioane lei la finalul anului trecut. CEC Bank s-a prins încă din octombrie 2016 că “a luat-o” şi a solicitat deschiderea insolvenţei, dar cererea a fost admisă abia pe 25 mai 2017 la Tribunalul Iaşi.
Judecătorul sindic Constantin Căşuneanu a desemnat administratorul judiciar provizoriu, care a stabilit data de 10 iulie 2017 drept termen limită de înscriere la masa credală şi a convocat prima Adunare a Creditorilor pe 24 august 2017, ora 10.00.
Administratorul judiciar nu a publicat raportul prevăzut de lege privind propunerea de continuare a perioadei de observaţie sau de intrare în faliment, în schimb a încropit ceea ce ea numeşte raportul privind cauzele insolvenţei… pe baza informaţiilor publicate de site-ul mfinante.ro, după cum se precizează în document.
Mai mult, administratorul judiciar spune că debitoarea nu i-a pus la dispoziţie actele financiar contabile. Cu toate acestea, administratorul judiciar concluzionează: „insolvenţa debitorului se datorează unor cauze obiective şi majoritatea externe societăţii. Până la data întocmirii prezentului raport (5 iulie 2017 – n.r.) nu au fost identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, astfel încât la cererea administratorului judiciar, judecătorul-sindic să poată dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, sau de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului“.
Următorul termen de judecată în dosarul debitoarei ADR Commerce & Building SRL Iaşi este programat pe 12 octombrie 2017, dată până la care administratorul judiciar ar trebui să depună şi să publice raportul prin care să propună trecerea la faliment.
Chiar dacă are o firmă în faliment, una în aşteptarea trecerii la faliment şi una oficial doar în insolvenţă, Adrian Puiu mai are la dispoziţie două societăţi prin care să-şi continue „activitatea“. Una din firmele în funcţiune este Zar-Stop-Land SRL Ionăşeni, care nu a mai depus bilanţ din 2014. În plus, a fost declarată „inactivă“ de către ANAF în septembrie 2016, dar poate fi reactivată.
Singura firmă aparent în regulă este Milan Resort SRL Breazu, înfiinţată în martie 2012 de Elena Puiu, dar avându-l ca unic administrator pe Adrian Puiu. În aprilie 2016 a avut loc o majorare de capital social, o schimbare a obiectului principal de activitate (în “cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase”) şi a fost deschis un punct de lucru în localitatea Ripiceni din judeţul Botoşani.
La ora actuală, Milan Resort SRL este deţinută de Iacob Negruşer (26 de ani, domiciliat în Cajvana – Suceava) – 90,9091% şi Elena Puiu – 9,0909%, iar ca administratori figurează Iacob Negruşer şi Adrian Puiu. Pe 15 martie 2017, creditorul LUKOIL România SRL a obţinut încuviinţarea executării silite împotriva debitorilor Milan Resort SRL şi Adrian Puiu. (Sursa: Ziarul Evenimentul)
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024