În vremuri în care instanțele sunt supraaglomerate de procese între rude pentru câte o bucată de teren, grădină sau locuințe, există proprietăți pe care nimeni nu dorește să le revendice. În mod oficial, pentru că este posibil ca aceste terenuri să fie folosite, însă cumva într-o zonă gri.
Aceste ciudățenii care țin de latura funciară au fost dezbătute în cadrul Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor din județul Botoșani care a fost convocată de prefectul Sorin Cornilă.
În prima parte a ședinței membrii comisiei au luat la cunoștință despre o serie de decizii ale comisiilor locale de fond funciar, contestații sau validări. La partea cu „diverse” s-a readus în atenție o situație bizară: există sute de titluri de proprietate neridicate de moștenitori și nici de titularii de drept.
Instituția Prefectului a derulat controale în prima jumătate a acestui an, în urma cărora a reieșit că primăriile încă au astfel de documente care nu sunt asumate de nimeni.
„În urma controalelor efectuate în prima parte a anului în curs la unități administrativ teritoriale, pe fond funciar s-au descoperit mai multe titluri de proprietate neridicate de autori sau moștenitorii acestora în birourile, în sertarele primăriei. Am mai discutat problema asta într-o comisie anterioară de comisie județeană, dacă aveți câteva propuneri pe care să le așez într-o circulară pentru a fi transmise primăriilor”,
Petru Dorofteiu, consilier superior în cadrul Prefecturii Botoșani
Prefectul Sorin Cornilă susține că această problemă a fost discutată în mai multe rânduri și la un moment dat chiar a impus un termen care trebuia asumat de primari, pentru soluționarea acestor situații.
„Noi am făcut o inventariere a acestor titluri de proprietate rămase în sertar sau sub sertar la momentul respectiv. Îmi amintesc că am făcut o circulară prin care le-am solicitat să ni se comunice numărul titlurilor de proprietate și situația fiecăruia dintre ele. Și le-am dat și un termen de 6 luni în care ei să rezolve problema acestor titluri de proprietate”,
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani
În cele mai multe dintre cazuri, primăriile botoșănene nu reușesc să dea de titularii acestor acte care atestă proprietatea unui bun.
Și nici nu cunosc probabil dacă respectivele terenuri agricole sunt utilizate de cineva sau lăsate în paragină.
„Sunt acele aspecte când titlul de proprietate nu poate fi înmânat aparținătorului. Fie nu se găsesc moștenitorii, fie deși s-au depus diligențe nu s-a găsit o persoană îndreptățită pe lege să se înmâneze acel titlu de proprietate. Și evident că stau în păstrare la sediul Primăriei pentru că nu are unde în altă parte cui să-l elibereze”,
Mihaela Aroșoaie, secretar general al Prefecturii
S-au solicitat o serie de măsuri de îndrumare către primării sau cetățeni pentru a intra în posesia titlurilor de proprietate. Și pentru clarificarea situației juridice a respectivelor terenuri.
„În varianta în care nu se găsesc moștenitorii, nu au cui să elibereze titlul de proprietate, acel teren există fizic, trebuie clarificată situația lui. Promovăm acțiune în anulare și trebuie să găsim o variantă în care toate aceste situații să fie clarificate, să declarăm bun abandonat. Trebuie analizată fiecare situație în parte, nu avem așa un șablon. Sunt mulți care nu vor efectiv să ridice titlul pentru că nu vor să plătească taxe și impozite. Pur și simplu refuză”,
Mihaela Aroșoaie, secretar general al Prefecturii
Una dintre propuneri a mai fost ca respectivii botoșăneni să preia proprietățile pe care le dețin în acte pentru ca mai apoi să le doneze primăriei, în cazul în care consideră că nu le pot întrăina sau utiliza.
„E posibil ca o parte dintre ele să fie clarificate între timp. Acel volum mare emis în 2002, fără să se știe exact proprietățile, deși erau intrate în circuitul civil, nu se știa exact. Dar ele trebuie verificate fiecare în parte. Între timp, unele s-au clarificat, la altele au rămas niște hârtii cu titluri de proprietate în sertar, la dispoziția comisiei locale de fond funciar”,
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani
Primul reprezentant al Guvernului în județ a lansat un apel către primari să urgenteze clarificarea respectivelor terenuri care pot intra în rezerva administrației locale.
În acest sens, va fi transmisă o nouă adresă către toate unitățile administrativ teritoriale din județul Botoșani pentru reactualizarea acestor titluri de proprietate.
Termenul până la care trebuie să se efectueze aceste situații a fost stabilit pentru 31 martie 2024.
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024