În ultimii ani, când în Colegiul CNSAS încă nu pătrunseseră consilieri locali de prin orășele din sudul României, anonimi din nordul ţării recomandaţi de personaje precum Costică Macaleţi sau foști magazineri la Dacia (!), instituţia a ţinut să se afirme precum o cutie ermetică din care nu au scăpat cu voie de la stăpânire decât personaje insignifiante. De azi înainte, nici măcar speranţa nu mai este o opţiune.
Acesta este începutul unui amplu text publicat de prestigioasa revistă “Newsweek” pe o temă despre care Botoşăneanul a scris pe larg în primăvara acestui an.
Este vorba de stabilirea noului colegiu de conducere al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), structură în care, fără să îl fi recomandat studiile sau experienţa profesională, a pătruns şi Boris Precul (foto tricou roșu).
Nimeni altul decât fostul consilier de la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, Costică Macaleţi.
Desemnarea acestuia într-o funcţie atât de importantă, unde alături de ceilalţi membri ai colegiului de conducere ar trebui să scoată la suprafaţă foştii lucrători şi informatori ai Securităţii, i-a mirat şi pe jurnaliştii amintitei publicaţii.
Aceasta şi ca urmare a declaraţiei lipsită de scrupule pe care a făcut-o tânărul ce înainte de a ajunge la CJ a lucrat la magazinul de obiecte casnice al familiei.
“Am fost susţinut de gruparea PSD Botoșani. Bineînţeles că am fost numit cu acordul doamnei senator Doina Elena Federovici. Am fost consilier la cabinetul domnului Costică Macaleţi”,
Cătălin Precul, membru al colegiului de conducere al CNSAS.
Răspunsul său dat jurnaliştilor din Bucureşti la întrebarea “Ce te recomandă?” pare desprins din seria de filme “Brigada Diverse”, în care replica era “Vocea şi talentul”.
Aşadar, îi dăm din nou cuvântul lui Boris Precul:
“Pentru această funcţie mă recomandă tinereţea, entuziasmul și puterea de muncă. Sunt dispus să învăţ cât mai mult și să realizez lucruri cât mai importante pe toată durata mandatului meu”.
În concluzie, timp de şase ani, cât durează mandatul unui membru al colegiului director al CNSAS, Boris Precul, care a dobândit astfel şi rang de secretar de stat, va învăţa pe banii noştri.
Din cei 11 membri ai Colegiului CNSAS, doar trei au studii superioare de istorie. Alţi patru membri ai structurii de conducere a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii sunt absolvenţi de Drept, însă fără o carieră în domeniu, fiind mai degrabă oportuniști pricopsiţi politic, precizează Newsweek. Doi actuali membri sunt ingineri și există și un absolvent de Conservator, chiar fost președinte al instituţiei.
Boris Precul a absolvit Facultatea de Drept a Univeristăţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, iar în CV-ul său, ca locuri de muncă anterioare, figurează “membru întreprindere familială”, “junior consultant Herbalife România”, vicepreşedinte Asociaţia Institutum Consortium Integrum, consultant cameral la Asociaţia AGROM – RO şi consilier juridic la Inevas Mido Business, firmă a familiei care are ca obiect de activitate “comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare”.
Sprijinirea lui Boris Precul pentru ocuparea postului din colegiul CNSAS face parte dintr-o serie uluitoare de promovări făcute de PSD Botoşani de la preluarea guvernării.
Alte câteva exemple:
Cristina Anton a fost consilier la cabinetul parlamentarului Andrei Dolineaschi, membru în consiliul de administraţie al SC Nova Apaserv SA, director la Cinema Melodia Dorohoi şi apoi director la Casa Judeţeană de Pensii. Aşadar, a ocupat patru funcţii în domenii fără vreo legătură între ele.
Marius Postolache, a luat 2 şi ceva la examenul pentru funcţia de director la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, după care a fost numit director interimar la aceeaşi instituţie.
Livia Mihalache a fost numită director la Spitalul Judeţean după ce a luat 3 şi ceva la examenul pentru funcţia de director la Direcţia de Sănătate Publică.
Ediția românească a publicației americane Newsweek s-a lansat în luna mai a acestui an, la o lună după stabilirea noului colegiu al CNSAS.
Newsweek este una dintre cele mai prestigioase publicaţii din lume. A apărut în SUA tocmai în 1933, pentru ca după 75 de ani să atingă un tiraj de 4 milioane de exemplare în întreaga lume.
România este a doua țară din Europa Centrală și de Est, după Polonia, care are o ediție în limba proprie. Revista apare, în prezent, în nouă ediții și în opt limbi.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
O parohie din Protopopiatul Dorohoi face pregătiri pentru colinde
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Declarația zilei 1 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 01, 2024
Oana Sava
Nov 01, 2024
Rapid și-a luat revanșa în Cupa României: FC Botoșani, învinsă pe teren propriu – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024