Astăzi este ultima zi de înscrieri la seria conferințelor de educație „Întâlnirile Nordului”, organizată la Cernăuți, Ipotești și Darabani în cadrul celei de-a treia ediții a festivalului Zilele Nordului.
Înscrierile continuă și pentru Tururile Nordului, program de călătorii oferit de către festivalul inițiat la Darabani cu trei ani în urmă.
O premieră a acestei ediții este și invitația pe care Asociația Nord o face operatorilor culturali din regiune de a se reuni în cadrul Platformei Culturale Nod, un program de dezvoltare a capacităților sectorului cultural din Botoșani, Suceava, Iași, Cernăuți și Chișinău.
Pe site-ul festivalului (www.zilelenordului.ro) se fac înscrieri la Întâlnirile Nordului, o serie de conferințe și ateliere creative adresate tinerilor din regiune. Întâlnirile au loc la Darabani (joi, 25 august), Ipotești (vineri, 26 august) și Cernăuți (duminică, 28 august) și propun subiecte precum gândirea creativă, managementul proiectelor, vorbirea în public, fotografia, comunicarea non-verbală sau dezvoltarea personală.
Trainerii sunt specialiști din Cluj-Napoca și Iași: Alma Andrei – coordonatoare a Centrului de Carieră a Universității Al. I. Cuza din Iași, Andrei Țigănaș – președinte al IAA Young Professionals Cluj, Angela Elena Ifrim – trainer și coach, Carolina Starciuc – TEACHING Iași, Bogdan Manea – AIESEC Iași sau Andrei Tudose – One Media Production Botoșani.
Darabaniul va găzdui toate cele șase ateliere, urmate de o conferință de concluzii, în 25 august, în prezența a 75 de participanți. 25 de locuri sunt accesibile și pentru botoșănenii care preferă să se deplaseze doar până la Ipotești în 26 august și tot 25 de locuri sunt disponibile și pentru cernăuțeni, la Întâlnirile din 28 august. La Ipotești și Cernăuți vor avea loc ateliere de managementul proiectelor culturale și de vorbire în public. Participarea la ateliere este gratuită în toate localitățile.
„Suntem fericiți să putem oferi tinerilor din regiune o diversitate de cursuri de calitate. Tinerii sunt cheia dezvoltării Nordului, iar potențialul lor este imens, așa cum o putem observa la fiecare ediție de festival, când tot mai mulți dintre ei ni se alătură. Pe lângă cei 150 de tineri care vor participa la Întâlnirile Nordului, alții 75, voluntari în echipa de organizare a festivalului, au avut parte de patru cursuri de formare în cadrul programului nostru anual Voluntar în Nord”, aflăm de la Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.
Contra unei donații de 10 lei, care va fi direcționată către Școala Populară de Arte și Civilizație Românească de la Cernăuți, în cadrul campaniei anuale de crowdfunding a festivalului, doritorii se pot înscrie la șapte Tururi ale Nordului.
Trei Tururi în Darabani (vineri, sâmbătă și duminică) spun drumeților povestea celui mai nordic oraș din România. „Cetatea Doamnei” este primul tur de vineri, dedicat Botoșanilor, și tot vineri turiștii pot umbla prin „Codrii lui Eminescu”, la Ipotești și Agafton. Sâmbătă doritorii pot participa la turul „Malurile Prutului”, care îi duce la Casa Sfântului Ioan Iacob Hozevitu și în Poiana celor Patru Stejari, dar și în Pererîta lui Grigore Vieru. Duminică e ziua dedicată Cernăuțiului, când turul „Mica Vienă” traversează pe jos orașul de pe Prut, într-o plimbare de poveste.
Participarea la tururi se face pe bază de înscriere pe site-ul www.zilelenordului.ro, la Centrul de Informare Zilele Nordului de la Primăria Darabani sau, în limita locurilor disponibile, la urcarea în mașinile puse la dispoziție de către organizatori. Înscrierile la tururile internaționale (Cernăuți și Pererîta) se fac până cel târziu în seara de dinaintea călătoriilor.
Festivalul Zilele Nordului propune peste 50 de concerte, spectacole și evenimente culturale în zece localități din regiune. Trupe ca Alternosfera sau OCS concertează în Poiana Teioasa, Sebastian Spanache Trio la teatrul de vară din Ipotești, pianistul Bogdan Vaida la Cernăuți, iar Jazu și Ad Libitum la Conacul Balș din Darabani. Sorin Onișor, fotograful satului românesc, susține un workshop de fotografie la Darabani, iar norvegianul Espen Rasmussen trimite la Cernăuți impresionanta expoziție Transit. Spectacole de teatru, expoziții memoriale, expoziții de pictură și fotografie, spectacole de muzică populară, călătorii și proiecții de film din seria British Documentary completează agenda festivalului.
„În acest an facem o invitație deschisă tuturor organizațiilor și grupurilor de inițiativă preocupate de dezvoltarea culturală și socială a regiunii, o invitație de a veni la Zilele Nordului pentru a discuta despre lansarea Platformei Culturale Nod, programul pe care îl propunem pentru creșterea capacității sectorului cultural din regiune”, declară Ștefan Teișanu.
Asociația Nord contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botoșani – Suceava – Iași – Chișinău – Cernăuți) prin proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială. Misiunea asociației este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere.
Proiectul-fanion al Asociației este Zilele Nordului, festival de muzică, arte și călătorii găzduit la Darabani, pe colțul celor trei frontiere. Ediția din 2015 a festivalului a reunit 9000 de participanți, dintre care 500 de turiști, și a reușit mobilizarea unor donații în valoare de 5000 de euro pentru Casa Enescu de la Mihăileni și Muzeul Nordului de la Darabani.
Partenerii oficiali ai Zilelor Nordului 2016 sunt BCR și Bergenbier. Festivalul este organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Darabani și finanțat de Consiliul Județean Botoșani, Ministerul Tineretului și Sportului și Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Botoșani.
Vezi și: Pe urmele lui Enescu: Festivalul Zilele Nordului ÎNCEPE cu seria de evenimente
Microbuz școlar cu 14 copii, implicat într-un accident: Planul roșu de intervenție, activat
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
COD GALBEN de ceață, prelungit: LOCALITĂȚILE vizate
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Sora botoșăneanului care a provocat tragedia de la Suceava face acuzații grave
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Mai multe localități din Botoșani sub COD GALBEN
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Botoșănean AMENDAT de dimineață de polițiștii locali după ce „și-a dus” gunoiul
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024